08 okt 2015 06:00

08 okt 2015 06:00

Antilangning med påse

Skickad till unga vuxna

Sorry syrran. Så står det på 3000 påsar som skickats ut till 20-åringar i Västra Götaland.
– Vi vill påverka dem att inte ställa upp och langa, säger Bengt Nilsson, drogförebyggande samordnare i Falköping som är med i kampanjen Hejdå alkoholskador.

Kampanjen Hejdå alkoholskador, som Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning står bakom tillsammans med länsstyrelserna i Stockholm, Västra Götaland och Skåne, startade förra året. Då skickades en uppblåsbar hjärna ut. I våras lanserades tecknade filmer om Hjärtat och Hjärnan.

Nu i oktober har 3000 påsar med texten Sorry syrran skickats ut till unga vuxna i Västra Götaland. Lika många har skickats i Skåne och Stockholm.

– Vi vet ju att största gruppen som langar är unga vuxna, det är ingen nyhet. Kan vi påverka den gruppen att inte ställa upp och langa så minskar drickandet. Det har visat sig att en jättestor del av dem som inte själva får köpa ut, struntar i att dricka om de inte får tag i alkohol sin vanliga väg, säger Bengt Nilsson.

Han berättar att alkoholanvändandet bland 15-16-åringar aldrig varit så lågt som det är nu. Sedan 1971 har CAN undersökt hur många i årskurs nio som druckit alkohol det senaste året, senast var det ungefär 40 procent. Teorierna till det är många.

– Arbetet som gjorts med att informera föräldrar att inte bjuda hemma har bidragit till viss del. De som blir bjudna hemma är de som dricker mest på en fest. Sociala medier har också spelat en stor roll, ungdomar umgås där och är inte ute på stan och dricker.

Kampanjen Hejdå alkoholskador, som Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning står bakom tillsammans med länsstyrelserna i Stockholm, Västra Götaland och Skåne, startade förra året. Då skickades en uppblåsbar hjärna ut. I våras lanserades tecknade filmer om Hjärtat och Hjärnan.

Nu i oktober har 3000 påsar med texten Sorry syrran skickats ut till unga vuxna i Västra Götaland. Lika många har skickats i Skåne och Stockholm.

– Vi vet ju att största gruppen som langar är unga vuxna, det är ingen nyhet. Kan vi påverka den gruppen att inte ställa upp och langa så minskar drickandet. Det har visat sig att en jättestor del av dem som inte själva får köpa ut, struntar i att dricka om de inte får tag i alkohol sin vanliga väg, säger Bengt Nilsson.

Han berättar att alkoholanvändandet bland 15-16-åringar aldrig varit så lågt som det är nu. Sedan 1971 har CAN undersökt hur många i årskurs nio som druckit alkohol det senaste året, senast var det ungefär 40 procent. Teorierna till det är många.

– Arbetet som gjorts med att informera föräldrar att inte bjuda hemma har bidragit till viss del. De som blir bjudna hemma är de som dricker mest på en fest. Sociala medier har också spelat en stor roll, ungdomar umgås där och är inte ute på stan och dricker.