20 okt 2015 06:00

20 okt 2015 06:00

Projekt med modersmål

FALKÖPING: Utbildar stödjare

Pilot. Inom kort startar ett pilotprojekt i Falköping där modersmålsstödjare ska utbildas.

– Vårt behov är växande inom hela förvaltningen, säger skolchefen Pernilla Bjerkesjö.

De senaste åren har Falköpings kommun haft språkbyggare som resurspersoner.

– I vintras kände vi att vi behövde ge de här personerna, som gjort och fortfarande gör ett bra arbete, mer kunskap inom skola och verksamheten, säger Inger Såndberg, personalplanerare.

Så föddes idén till en ny yrkesgrupp, en mitt emellan studiehandledare och modersmålslärare. En modersmålsstödjare.

– Vårt behov är växande inom hela förvaltningen, både i förskola, grundskola och gymnasieskola. De är främst till för att stödja lärandet, vara behjälpliga i den pedagogiska utbildningen, säger Pernilla Bjerkesjö, skolchef.

Pilotprojektet, som enligt uppgift är det första i sitt slag i Sverige, startas av Arbetsförmedlingen på uppdrag av Falköpings kommun. Eductus sköter den skräddarsydda utbildningen.

– Vi har höga krav på dem som ska vara med och kommer att göra uppföljningar under utbildningen. De flesta som kommer från Syrien är välutbildade och vi har valt att välja dem som har lärarutbildning med sig, säger arbetsförmedlaren Rasha Abdul Rahman som exempel.

Det är en arbetsmarknadsutbildning med aktivitetsstöd, den är sex månader lång och innehåller teori, praktik och arbetsträning. Falköpings kommun har förbundit sig att anställa tolv modersmålsstödjare. Utbildningen väntas starta inom kort.

De senaste åren har Falköpings kommun haft språkbyggare som resurspersoner.

– I vintras kände vi att vi behövde ge de här personerna, som gjort och fortfarande gör ett bra arbete, mer kunskap inom skola och verksamheten, säger Inger Såndberg, personalplanerare.

Så föddes idén till en ny yrkesgrupp, en mitt emellan studiehandledare och modersmålslärare. En modersmålsstödjare.

– Vårt behov är växande inom hela förvaltningen, både i förskola, grundskola och gymnasieskola. De är främst till för att stödja lärandet, vara behjälpliga i den pedagogiska utbildningen, säger Pernilla Bjerkesjö, skolchef.

Pilotprojektet, som enligt uppgift är det första i sitt slag i Sverige, startas av Arbetsförmedlingen på uppdrag av Falköpings kommun. Eductus sköter den skräddarsydda utbildningen.

– Vi har höga krav på dem som ska vara med och kommer att göra uppföljningar under utbildningen. De flesta som kommer från Syrien är välutbildade och vi har valt att välja dem som har lärarutbildning med sig, säger arbetsförmedlaren Rasha Abdul Rahman som exempel.

Det är en arbetsmarknadsutbildning med aktivitetsstöd, den är sex månader lång och innehåller teori, praktik och arbetsträning. Falköpings kommun har förbundit sig att anställa tolv modersmålsstödjare. Utbildningen väntas starta inom kort.