05 dec 2015 06:00

05 dec 2015 06:00

Wigh och Karlsson i öppet Facebook-bråk

POLITIK: Falköpingspolitikern får lämna riksdagen nästa val

Hanna Wighs (SD) nuvarande mandatperiod i riksdagen blir hennes sista. Det skriver hon själv efter ett flera dagars öppet bråk med Mattias Karlsson på Facebook.

Falköpingspolitikern kom in i riksdagen vid valet 2014. Men det har inte riktigt gått som hon tänkt sig. I februari lämnade hon ifrån sig ordförandeposten i SD Skaraborg för att kunna fokusera på sina andra uppdrag.

Men i slutet av april petade den vikarierande partiledaren Mattias Karlsson henne från platsen i socialutskottet på grund av hälsoskäl, enligt hans utsago.

Toppstyrt

I början av hösten utsattes hennes bostad utanför Falköping för skadegörelse och slutet av november fanns hon inte med på valberedningens lista och petades ur Sverigedemokraterna partistyrelse. Enligt Wigh själv på grund av att hon hade varit kritisk mot partiledningen. Bland annat när banden till SDU kapades.

Öppet brev

På tisdagen skrev hon ett öppet brev på Facebook till riksdagsgruppens ledare Mattias Karlsson på dennes vägg:

”Jag har enligt rådande partikultur begått fel då jag uttryckt mina åsikter. Jag hade därmed valet att låta mig halshuggas genom än fler bestraffningar, smutskastning och utfrysning. Eller så får jag ta svärdet själv och göra det själv genom att tala ut. Jag kan endast naivt hoppas att det skulle kunna leda till att partiet och du Mattias efterlevde dina egna råd om självrannsakan och såg över hur vi kan stärka partiets internkultur.”

Karlsson svarade i samma tråd. Bland annats skrev han:

”De skäl som du anger för att du inte fått fortsatt förtroende i PS (partistyrelsen, red anm.) och Socialutskottet har jag aldrig hört någon anföra. Jag har däremot hört flera argument som uteslutande handlar om sättet som du utfört dina uppdrag på. En aspekt som lyfts är bristande närvaro i såväl PS-sammanhang som riksdags- och utskottssammanhang.”

På onsdagen lade Hanna Wigh upp ett nytt inlägg på sin Facebooksida där hon skrev att hon skulle passa på att njuta av Stockholm.

”Min gruppledare meddelade idag i ett fb-meddelande (Facebook, red anm) att han kommer att verka för att jag inte ska ha någon fortsatt framtid i partiet och framhöll specifikt riksdagslistan som ska tas fram 2017. Jag kan inte påstå att jag är särskilt överraskad över detta besked. Jag har bäddat denna säng själv och får vackert lägga mig i den. Men med ett lättare samvete och större sinnesro än innan.”

SLA har sökt såväl Hanna Wigh som Mattias Karlsson för kommentarer, dock utan resultat.

Falköpingspolitikern kom in i riksdagen vid valet 2014. Men det har inte riktigt gått som hon tänkt sig. I februari lämnade hon ifrån sig ordförandeposten i SD Skaraborg för att kunna fokusera på sina andra uppdrag.

Men i slutet av april petade den vikarierande partiledaren Mattias Karlsson henne från platsen i socialutskottet på grund av hälsoskäl, enligt hans utsago.

Toppstyrt

I början av hösten utsattes hennes bostad utanför Falköping för skadegörelse och slutet av november fanns hon inte med på valberedningens lista och petades ur Sverigedemokraterna partistyrelse. Enligt Wigh själv på grund av att hon hade varit kritisk mot partiledningen. Bland annat när banden till SDU kapades.

Öppet brev

På tisdagen skrev hon ett öppet brev på Facebook till riksdagsgruppens ledare Mattias Karlsson på dennes vägg:

”Jag har enligt rådande partikultur begått fel då jag uttryckt mina åsikter. Jag hade därmed valet att låta mig halshuggas genom än fler bestraffningar, smutskastning och utfrysning. Eller så får jag ta svärdet själv och göra det själv genom att tala ut. Jag kan endast naivt hoppas att det skulle kunna leda till att partiet och du Mattias efterlevde dina egna råd om självrannsakan och såg över hur vi kan stärka partiets internkultur.”

Karlsson svarade i samma tråd. Bland annats skrev han:

”De skäl som du anger för att du inte fått fortsatt förtroende i PS (partistyrelsen, red anm.) och Socialutskottet har jag aldrig hört någon anföra. Jag har däremot hört flera argument som uteslutande handlar om sättet som du utfört dina uppdrag på. En aspekt som lyfts är bristande närvaro i såväl PS-sammanhang som riksdags- och utskottssammanhang.”

På onsdagen lade Hanna Wigh upp ett nytt inlägg på sin Facebooksida där hon skrev att hon skulle passa på att njuta av Stockholm.

”Min gruppledare meddelade idag i ett fb-meddelande (Facebook, red anm) att han kommer att verka för att jag inte ska ha någon fortsatt framtid i partiet och framhöll specifikt riksdagslistan som ska tas fram 2017. Jag kan inte påstå att jag är särskilt överraskad över detta besked. Jag har bäddat denna säng själv och får vackert lägga mig i den. Men med ett lättare samvete och större sinnesro än innan.”

SLA har sökt såväl Hanna Wigh som Mattias Karlsson för kommentarer, dock utan resultat.