08 dec 2015 14:22

08 dec 2015 20:34

Nour kan lösa bristen

FALKÖPING: En pusselbit för att rekrytera nya farmaceuter

Det råder brist på farmaceuter. Nour Almasri kan hjälpa till att lösa den. Hon är utbildad farmaceut från Syrien och vill gärna jobba som det i Sverige också. Vägen till legitimationen går via studier i svenska, praktik på Kronans apotek och komplettering av vissa ämnen.

”Äntligen jobb” är ett rikstäckande samarbete mellan företag och Arbetsförmedlingen. Det handlar om att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Kronans apotek är ett av företagen som är med och har cirka 45 personer ute på praktik. Det råder brist på utbildade farmaceuter i Sverige och de kommande åren sker dessutom stora pensionsavgångar.

– Därför ser vi projektet ”Äntligen jobb” som en viktig pusselbit för oss att kunna rekrytera nya medarbetare framöver, säger Andreas Rosenlund, informationsdirektör på Kronans apotek, i ett pressmeddelande.

Nour Almasri är kanske en av dem. Hon utbildade sig till farmaceut i Syrien, har varit i Sverige i nästan två år och praktiserar sedan i september på apoteket vid sjukhuset i Falköping.

– När jag var liten tyckte jag om att läsa bipacksedlar och information om mediciner, det här har man mot förkylning och det här tar man när man har ont, förklarar hon sitt yrkesval.

Anna Ebenhardt är apotekschef och berättar att syftet med praktiken är att Nour ska öva sig på svenska.

– Rent praktiskt hjälper hon till, hon började med att plocka in varor. Nu pratar hon såpass mycket svenska att hon kan ta betalt i kassan och har gått vidare med att hjälpa kunderna att hitta varor. Hon får inte ge råd eftersom hon inte har svensk utbildning om läkemedel än.

När Nour blir godkänd i svenska kan hon börja läsa in vissa ämnen för att få en svensk farmaceut-legitimation. Hon hoppas klara provet om sex månader. Nour Almasri berättar att det är mycket stor skillnad mellan apoteken i Syrien och i Sverige.

– Det är lättare här. Du hittar medicinen snabbt om du klickar på ett varunummer eller skriver ett namn i datorn. I Syrien sorteras medicinerna på företagsnamn, då tar det mycket längre tid att hitta. I Syrien kan man köpa nästa allt utan recept.

Anna Ebenhardt tycker att det är jätteroligt att ha Nour Almasri som praktikant. Det ger en inblick i ett annat land och inte minst ett annat språk.

– Vi har många asylsökande nu och en del kan ingen svenska, då är det lite frustrerande om man ska lämna ut någon medicin. Nu har vi några rader på arabiska som Nour skrivit och som vi kan använda.

”Äntligen jobb” är ett rikstäckande samarbete mellan företag och Arbetsförmedlingen. Det handlar om att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Kronans apotek är ett av företagen som är med och har cirka 45 personer ute på praktik. Det råder brist på utbildade farmaceuter i Sverige och de kommande åren sker dessutom stora pensionsavgångar.

– Därför ser vi projektet ”Äntligen jobb” som en viktig pusselbit för oss att kunna rekrytera nya medarbetare framöver, säger Andreas Rosenlund, informationsdirektör på Kronans apotek, i ett pressmeddelande.

Nour Almasri är kanske en av dem. Hon utbildade sig till farmaceut i Syrien, har varit i Sverige i nästan två år och praktiserar sedan i september på apoteket vid sjukhuset i Falköping.

– När jag var liten tyckte jag om att läsa bipacksedlar och information om mediciner, det här har man mot förkylning och det här tar man när man har ont, förklarar hon sitt yrkesval.

Anna Ebenhardt är apotekschef och berättar att syftet med praktiken är att Nour ska öva sig på svenska.

– Rent praktiskt hjälper hon till, hon började med att plocka in varor. Nu pratar hon såpass mycket svenska att hon kan ta betalt i kassan och har gått vidare med att hjälpa kunderna att hitta varor. Hon får inte ge råd eftersom hon inte har svensk utbildning om läkemedel än.

När Nour blir godkänd i svenska kan hon börja läsa in vissa ämnen för att få en svensk farmaceut-legitimation. Hon hoppas klara provet om sex månader. Nour Almasri berättar att det är mycket stor skillnad mellan apoteken i Syrien och i Sverige.

– Det är lättare här. Du hittar medicinen snabbt om du klickar på ett varunummer eller skriver ett namn i datorn. I Syrien sorteras medicinerna på företagsnamn, då tar det mycket längre tid att hitta. I Syrien kan man köpa nästa allt utan recept.

Anna Ebenhardt tycker att det är jätteroligt att ha Nour Almasri som praktikant. Det ger en inblick i ett annat land och inte minst ett annat språk.

– Vi har många asylsökande nu och en del kan ingen svenska, då är det lite frustrerande om man ska lämna ut någon medicin. Nu har vi några rader på arabiska som Nour skrivit och som vi kan använda.