11 jan 2016 13:19

11 jan 2016 13:19

Speedmeeting ska ge unga en praktikplats i Falköping

FALKÖPING: 500 unga öppet arbetslösa

Radioprofilen Kodjo Akolor och teaterprofilen Pär Johansson är dragplåster när flera aktörer bjuder in till Speedmeeting på Lärcenter i den 3 februari.

I Falköping och Tidaholm finns det idag 500 ungdomar som är öppet arbetslösa och för att sänka den siffran går nu Arbetsförmedlingen, Företagarna, Swedbank, Lärcenter och kommunens Näringslivsråd samman och arrangerar evenemanget Speedmeeting Unga jobb 2016.

– Det här är en fortsättning på evenemanget som vi gjorde för ett och ett halvt år sedan och eftersom det fick bra genomslag så ville vi göra samma grej igen, säger Magnus Sundén som är näringslivschef i Falköpings kommun.

Träffa arbetsgivare

Syftet med speedmeetingen är att arbetssökande ungdomar ska få chans att träffa arbetsgivare som i första hand kan erbjuda en praktikplats.

– Det är ett sätt att sänka trösklarna in på arbetsmarknaden, säger Christina Janson från Swedbank.

– Självklart hoppas vi ju på att det ska leda till riktiga jobb, men alla måste börja någonstans och detta är ett sätt att få meriter på sitt CV som kan leda till ett jobb i framtiden, säger Carl-Johan Anderberg från Arbetsförmedlingen.

När evenemanget hölls första gången hösten 2014 var det ett 80-tal ungdomar och 45 företagare som deltog. Enligt uppföljning som gjorts så är det 12 ungdomar som i dag har en anställning tack vare kontakterna de knöt.

I år hoppas arrangörerna på att både fler ungdomar och företagaren ska delta.

– Enda kravet för ungdomarna att få delta är att de är inskrivna på Arbetsförmedlingen och är de inte det så kan de skriva in sig nu.

I Falköping och Tidaholm finns det idag 500 ungdomar som är öppet arbetslösa och för att sänka den siffran går nu Arbetsförmedlingen, Företagarna, Swedbank, Lärcenter och kommunens Näringslivsråd samman och arrangerar evenemanget Speedmeeting Unga jobb 2016.

– Det här är en fortsättning på evenemanget som vi gjorde för ett och ett halvt år sedan och eftersom det fick bra genomslag så ville vi göra samma grej igen, säger Magnus Sundén som är näringslivschef i Falköpings kommun.

Träffa arbetsgivare

Syftet med speedmeetingen är att arbetssökande ungdomar ska få chans att träffa arbetsgivare som i första hand kan erbjuda en praktikplats.

– Det är ett sätt att sänka trösklarna in på arbetsmarknaden, säger Christina Janson från Swedbank.

– Självklart hoppas vi ju på att det ska leda till riktiga jobb, men alla måste börja någonstans och detta är ett sätt att få meriter på sitt CV som kan leda till ett jobb i framtiden, säger Carl-Johan Anderberg från Arbetsförmedlingen.

När evenemanget hölls första gången hösten 2014 var det ett 80-tal ungdomar och 45 företagare som deltog. Enligt uppföljning som gjorts så är det 12 ungdomar som i dag har en anställning tack vare kontakterna de knöt.

I år hoppas arrangörerna på att både fler ungdomar och företagaren ska delta.

– Enda kravet för ungdomarna att få delta är att de är inskrivna på Arbetsförmedlingen och är de inte det så kan de skriva in sig nu.

  • Anna Leijon