15 jan 2016 06:00

15 jan 2016 06:00

Stort behov av fler språkvänner

FALKÖPING: Satsar på mer marknadsföring

Behovet av fler språkvänner är stort i Falköping. Just nu står 40 nyanlända killar i kö.
– Under 2016 kommer vi arbeta mer med marknadsföring, säger projektledaren Violeta Kazic.

Arbetet med flyktingguider/språkvänner för vuxna från 20 år och uppåt har pågått i Falköping sedan hösten 2013. Inför 2016 har länsstyrelsen beviljat 1,7 miljoner till projektet som har två anställda: Projektledaren Violeta Kazic och projektassistenten Annette Gegerfelt Andersén. Just nu finns 125 personer som är språkvänner och 115 som har.

– Det har blivit mycket bättre de senaste fyra månaderna, det är jättemånga som anmält sig och vill bli flyktingguider. Men fortfarande behövs det fler. Just nu är det främst killar som vi behöver. VI har ungefär 40 killar i kö för att få en språkvän, säger Violeta Kazic.

Under 2016 kommer man att arbeta mer med marknadsföring för att locka fler guider. Några krav på språkvännen finns inte, mer än att man ska kunna ge lite av sin tid.

– Man kan göra det man tycker är roligt, kanske spela fotboll, gå på en fotbollsmatch, baka tillsammans eller bara sitta och prata över en kopp kaffe. Man behöver inte vara svensk, det kan vara någon som har bott här några år.

Regeln är att matcha man med man, kvinna med kvinna, par med par och familj med familj.

– Vi gör en kort intervju och ser vem personen är, vad den tycker om att göra. Vi matchar efter personkemi, om vi hittar någon som har samma yrke så är det jättebra. Men det har inte gått i så många fall. Många nyanlända önskar träffa en äldre person för att den har mer tid och mer erfarenhet.

Den nyanlända ska helst ha gått nivå C i svenska på SFI. Men där kan man göra undantag om båda parter pratar engelska.

– Vi jobbar ändå med integration, de blir vänner och kan gå över till svenska när personen känner sig redo.

Arbetet med flyktingguider/språkvänner för vuxna från 20 år och uppåt har pågått i Falköping sedan hösten 2013. Inför 2016 har länsstyrelsen beviljat 1,7 miljoner till projektet som har två anställda: Projektledaren Violeta Kazic och projektassistenten Annette Gegerfelt Andersén. Just nu finns 125 personer som är språkvänner och 115 som har.

– Det har blivit mycket bättre de senaste fyra månaderna, det är jättemånga som anmält sig och vill bli flyktingguider. Men fortfarande behövs det fler. Just nu är det främst killar som vi behöver. VI har ungefär 40 killar i kö för att få en språkvän, säger Violeta Kazic.

Under 2016 kommer man att arbeta mer med marknadsföring för att locka fler guider. Några krav på språkvännen finns inte, mer än att man ska kunna ge lite av sin tid.

– Man kan göra det man tycker är roligt, kanske spela fotboll, gå på en fotbollsmatch, baka tillsammans eller bara sitta och prata över en kopp kaffe. Man behöver inte vara svensk, det kan vara någon som har bott här några år.

Regeln är att matcha man med man, kvinna med kvinna, par med par och familj med familj.

– Vi gör en kort intervju och ser vem personen är, vad den tycker om att göra. Vi matchar efter personkemi, om vi hittar någon som har samma yrke så är det jättebra. Men det har inte gått i så många fall. Många nyanlända önskar träffa en äldre person för att den har mer tid och mer erfarenhet.

Den nyanlända ska helst ha gått nivå C i svenska på SFI. Men där kan man göra undantag om båda parter pratar engelska.

– Vi jobbar ändå med integration, de blir vänner och kan gå över till svenska när personen känner sig redo.