19 feb 2016 06:00

19 feb 2016 06:00

Förirrade vildsvin sköts i park

FALKÖPING: Fanns inget annat alternativ

Två vildsvin som förirrat sig in i Falköping sköts i Mössebergsparken.
– Jag är glad att det inte hände något, det är mycket folk som rör sig i de fina omgivningarna på bergskanten, säger kommunskytten Andreas Lindgren.

Vid kvart över fyra på onsdagseftermiddagen fick kommunskytten Andreas Lindgren ett samtal från Falköpings kommun om att det fanns två vildsvin, en sugga och en kulting, vid kurorten i Mössebergsparken.

– Jag tyckte att det lät konstigt med tanke på att vi inte har någon större grisstam uppe på berget.

Andreas Lindgren kontaktade polisens länskommunikationscentral i Göteborg om ärendet och åkte till Mössebergsparken.

– Strax innan jag kom fram så fick jag ett samtal om att grisarna sprang rätt ner mot stan. När jag kom fram såg jag en kvinna med barn som småsprang ut ur parken och efter kom det två grisar. Det såg ut som att grisarna jagade henne, det vill jag inte påstå att de gjorde, men det var säkert en jäkligt olustig situation.

När Andreas Lindgren gick och mötte grisarna blev suggan ganska arg.

– Hon var riktigt stressad. I det läget fanns det inget annat alternativ än att avliva så fort som möjligt, framför allt för djurens skull. Efteråt pratade jag med mamman och barnen. Det kan alltid vara lite traumatiskt, speciellt för barn.

Normalt sett, säger Andreas Lindgren, så behöver folk inte vara rädda för vildsvin eftersom de är skygga för människor.

– I en sådan här situation vill jag påstå att de är farliga, de är i en miljö som de inte är vana vid och känner sig stressade.

Möter man vildsvin så är hans rekommendation att vända och gå därifrån, sedan kontakta kommunen eller polisen.

Vid kvart över fyra på onsdagseftermiddagen fick kommunskytten Andreas Lindgren ett samtal från Falköpings kommun om att det fanns två vildsvin, en sugga och en kulting, vid kurorten i Mössebergsparken.

– Jag tyckte att det lät konstigt med tanke på att vi inte har någon större grisstam uppe på berget.

Andreas Lindgren kontaktade polisens länskommunikationscentral i Göteborg om ärendet och åkte till Mössebergsparken.

– Strax innan jag kom fram så fick jag ett samtal om att grisarna sprang rätt ner mot stan. När jag kom fram såg jag en kvinna med barn som småsprang ut ur parken och efter kom det två grisar. Det såg ut som att grisarna jagade henne, det vill jag inte påstå att de gjorde, men det var säkert en jäkligt olustig situation.

När Andreas Lindgren gick och mötte grisarna blev suggan ganska arg.

– Hon var riktigt stressad. I det läget fanns det inget annat alternativ än att avliva så fort som möjligt, framför allt för djurens skull. Efteråt pratade jag med mamman och barnen. Det kan alltid vara lite traumatiskt, speciellt för barn.

Normalt sett, säger Andreas Lindgren, så behöver folk inte vara rädda för vildsvin eftersom de är skygga för människor.

– I en sådan här situation vill jag påstå att de är farliga, de är i en miljö som de inte är vana vid och känner sig stressade.

Möter man vildsvin så är hans rekommendation att vända och gå därifrån, sedan kontakta kommunen eller polisen.