08 mar 2016 06:00

08 mar 2016 06:00

Bjuder in asylsökande

FALKÖPING: Turnépremiär för dansföreställning

Dansföreställningen Before I change my mind har Riksteaterpremiär i Falköping. Det är också första gången som Falköpings Riksteaterförening bjuder in asylsökande och ensamkommande.
– Eftersom det är dans är språket inget hinder, säger ordförande Marie Post.

Dansföreställningen Before I change my mind har Riksteaterpremiär i Falköping den 15 mars.

– Titeln syftar på det där ögonblicket när du bara gör någonting, innan du ångrar dig. Du kan fortfarande välja flera olika vägar, men snart måste du ta det slutgiltiga beslutet, säger koreografen Helena Franzén i ett pressmeddelande.

Publiken möter fyra dansare, en musiker och för höra specialkomponerad musik. Det som står i fokus i denna hyllade föreställning är den livgivande utandningen och det vacklande tillståndet innan ett beslut tas.

I Falköping ges föreställningen två gånger samma dag. En på eftermiddagen och en på kvällen.

– Den första föreställningen är för skolungdom som vi har bjudit in genom kulturutvecklaren David Strenge, asylsökande och ensamkommande, berättar Marie Post, ordförande i Falköpings Riksteaterförening.

Det är första gången man gör så och Marie Post berättar att tanken med en kostnadsfri föreställning är att främst de som kommit till Sverige behöver något positivt. I och med att det är dans så kan man förstå utan att kunna språket.

– Många är krigsdrabbade, har haft det väldigt eländigt och varit med om mycket. Då är det kanske gott att gå på den här föreställningen, det är det vi kan hjälpa till med, säger Marie Post.

Helena Franzén samtalar med publiken efteråt.

Dansföreställningen Before I change my mind har Riksteaterpremiär i Falköping den 15 mars.

– Titeln syftar på det där ögonblicket när du bara gör någonting, innan du ångrar dig. Du kan fortfarande välja flera olika vägar, men snart måste du ta det slutgiltiga beslutet, säger koreografen Helena Franzén i ett pressmeddelande.

Publiken möter fyra dansare, en musiker och för höra specialkomponerad musik. Det som står i fokus i denna hyllade föreställning är den livgivande utandningen och det vacklande tillståndet innan ett beslut tas.

I Falköping ges föreställningen två gånger samma dag. En på eftermiddagen och en på kvällen.

– Den första föreställningen är för skolungdom som vi har bjudit in genom kulturutvecklaren David Strenge, asylsökande och ensamkommande, berättar Marie Post, ordförande i Falköpings Riksteaterförening.

Det är första gången man gör så och Marie Post berättar att tanken med en kostnadsfri föreställning är att främst de som kommit till Sverige behöver något positivt. I och med att det är dans så kan man förstå utan att kunna språket.

– Många är krigsdrabbade, har haft det väldigt eländigt och varit med om mycket. Då är det kanske gott att gå på den här föreställningen, det är det vi kan hjälpa till med, säger Marie Post.

Helena Franzén samtalar med publiken efteråt.