18 mar 2016 06:00

18 mar 2016 06:00

Hon kan bli årets unga bagare

FALKÖPING: Michaela Claesson är av finalisterna

Michaela Claesson från Falköping är en av finalisterna i SM Unga bagare 2016.
– Jag gillar att det är ett varierat jobb och att det kräver skicklighet i de enklaste av saker, som att vika en limpa till exempel, säger hon i ett pressmeddelande.

Den 20 april avgörs årets upplaga av tävlingen SM Unga bagare på Ester Mosessons gymnasium i Göteborg. Tio deltagare är med och bakar allt från grunden baserat på egna recept. Under fem timmar kommer de utmanas och sättas på prov när de ska skapa allt från matiga matbröd till utsmyckade tårtor. Finalisterna blir bedömda i fem moment: franskbrödsbullar, matbröd, vetebrödsbullar, wienerbröd samt ett skådebröd eller en tårta. En jury betygsätter sedan bakverken utifrån färg, smak, form och kreativitet.

En av deltagarna är Michaela Claesson från Falköping.

– Jag gillar att det är ett varierat jobb och att det kräver skicklighet i de enklaste av saker, som att vika en limpa till exempel. Du ser lätt om en limpa är luftig och har rätt skorpa, och det beror på hur du har vikt degen. Jag är med för att sätta mina hantverksmässiga kunskaper på prov, säger Michaela Claesson i ett pressmeddelande.

SM Unga Bagare arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer och är en bageritävling för bagare upp till 23 år. Tävlingen genomförs i år för 26:e gången, utställning av bröd, juryns provsmakning och prisutdelningen sker i Nordstan i Göteborg.

– Bröd är både trendigt och klimatsmart, och många vill köpa hantverksbakat bröd. Därför ser vi stor efterfrågan på bagare i Sverige, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen, i ett pressmeddelande.

Även Skolmästerskapen och Årets bagare avgörs under SM-veckan som är öppen för allmänheten.

Den 20 april avgörs årets upplaga av tävlingen SM Unga bagare på Ester Mosessons gymnasium i Göteborg. Tio deltagare är med och bakar allt från grunden baserat på egna recept. Under fem timmar kommer de utmanas och sättas på prov när de ska skapa allt från matiga matbröd till utsmyckade tårtor. Finalisterna blir bedömda i fem moment: franskbrödsbullar, matbröd, vetebrödsbullar, wienerbröd samt ett skådebröd eller en tårta. En jury betygsätter sedan bakverken utifrån färg, smak, form och kreativitet.

En av deltagarna är Michaela Claesson från Falköping.

– Jag gillar att det är ett varierat jobb och att det kräver skicklighet i de enklaste av saker, som att vika en limpa till exempel. Du ser lätt om en limpa är luftig och har rätt skorpa, och det beror på hur du har vikt degen. Jag är med för att sätta mina hantverksmässiga kunskaper på prov, säger Michaela Claesson i ett pressmeddelande.

SM Unga Bagare arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer och är en bageritävling för bagare upp till 23 år. Tävlingen genomförs i år för 26:e gången, utställning av bröd, juryns provsmakning och prisutdelningen sker i Nordstan i Göteborg.

– Bröd är både trendigt och klimatsmart, och många vill köpa hantverksbakat bröd. Därför ser vi stor efterfrågan på bagare i Sverige, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen, i ett pressmeddelande.

Även Skolmästerskapen och Årets bagare avgörs under SM-veckan som är öppen för allmänheten.