27 apr 2016 06:00

27 apr 2016 06:00

Nya konstverk av ved i Gökhem

GÖKHEM: Sven och Erik har staplat vårens sevärdheter

En lastbil med kungaparet, en nyöppnad korvkiosk och ett utedass med (korv)förråd. De konstnärliga grannarna Sven Lindberg och Egon Svärd i Gökhem har låtit fantasin med vedstaplar flöda igen.

Det har blivit en tradition med konstverk på Björkliden i Gökhem. Grannarna och svågrarna Sven Lindberg, 84, och Egon Svärd, 72, har de senaste fyra åren staplat ved som blivit sevärdheter för alla som passar förbi Gökhem utanför Falköping.

Busslast

För människor kommer – och det händer att det stannar en hel busslast.

– Det är jätteroligt! Men när vi hade Knektatorpet för två år sedan så var vi lite ivriga och rev allt lite för tidigt. Så en kväll när det kom en hel buss från Skövde som var ute för att se sevärdheter på Falbygden så låg allt redan i ruiner, skrattar Sven åt minnet.

– Vi har väldigt roligt ihop jag och Egon när vi står och staplar vår ved, men det är lika kul när det kommer folk hit och stannar och pratar lite, fortsätter han.

I år har de båda pensionärerna enats om att låta konstverken stå kvar för allmän beskådan en tid och de nya staplarna lär locka stort intresse.

Efter att tidigare år ha byggt en stavkyrka, knektatorp och väderkvarn är det nu en korvkiosk, kunglig lastbil och ett utedass som pryder gården.

– Kungen fyller ju 70 år i dagarna han passade ju bra in på gården eftersom det finns en koppling till Sibyllla (kungens mor, red. anm.). Vi har fått fantastisk hjälp av Egon dotter Lena med de konstnärliga detaljerna, påpekar Sven Lindberg.

Det har blivit en tradition med konstverk på Björkliden i Gökhem. Grannarna och svågrarna Sven Lindberg, 84, och Egon Svärd, 72, har de senaste fyra åren staplat ved som blivit sevärdheter för alla som passar förbi Gökhem utanför Falköping.

Busslast

För människor kommer – och det händer att det stannar en hel busslast.

– Det är jätteroligt! Men när vi hade Knektatorpet för två år sedan så var vi lite ivriga och rev allt lite för tidigt. Så en kväll när det kom en hel buss från Skövde som var ute för att se sevärdheter på Falbygden så låg allt redan i ruiner, skrattar Sven åt minnet.

– Vi har väldigt roligt ihop jag och Egon när vi står och staplar vår ved, men det är lika kul när det kommer folk hit och stannar och pratar lite, fortsätter han.

I år har de båda pensionärerna enats om att låta konstverken stå kvar för allmän beskådan en tid och de nya staplarna lär locka stort intresse.

Efter att tidigare år ha byggt en stavkyrka, knektatorp och väderkvarn är det nu en korvkiosk, kunglig lastbil och ett utedass som pryder gården.

– Kungen fyller ju 70 år i dagarna han passade ju bra in på gården eftersom det finns en koppling till Sibyllla (kungens mor, red. anm.). Vi har fått fantastisk hjälp av Egon dotter Lena med de konstnärliga detaljerna, påpekar Sven Lindberg.