29 apr 2016 11:35

29 apr 2016 11:35

Fängelse för våldtäkt

FALKÖPING: Hotade och försökte tvinga i kvinna starksprit

Falköpingsbon åtalades misstänkt för grov våldtäkt – han misshandlade och dödhotade en kvinna och försökte tvinga i henne starksprit. Men tingsrätten anser att gärningen ska rubriceras som våldtäkt av normalgraden och dömer mannen till fängelse i 2,5 år.

Övergreppet skedde i februari i en lägenhet i Falköping. En 26-åring greps efter händelsen och häktades två dagar senare misstänkt för grov våldtäkt. Enligt åtalet misstänktes han för att ha tvingat kvinnan till samlag genom att bland annat dödshota henne under hela förloppet. Han ska också med tvång ha öppnat hennes mun och i vart fall ska han ha försökt att hälla i henne starksprit. Han ska dessutom ha slagit henne flera gånger i bland annat ansiktet, han har dragit ner henne på golvet, slagit henne med en glasflaska och tryckt en kudde över hennes ansikte.

Vid rättegången i tingsrätten i Skövde kom mannen med en helt annan version av det inträffade. Han och kvinnan hade bestämt att de skulle ha sex, men när han inte gjorde som hon ville hotade hon honom med att skrika och han höll i det läget handen över hennes mun. Då ska kvinnan ha slagit honom med en glasflaska i huvudet. Han sade också att han inte gjort några sexuella handlingar mot kvinnan och att skadorna hon hade i ansiktet kom till när hon sprang in i en dörr.

Men tingsrätten sätter tilltro till kvinnan och hennes självutlämnande berättelse och anser att det inte framkommit några skäl som gör att man kan misstänkta att hon ljuger. Domstolen anser att mannen är skyldig till våldtäkt, men konstaterar att händelseförloppet inte har varit utdraget, kvinnan fick bara lindriga skador och det finns heller inget som tyder på att gärningen varit av livsfarlig art. Därför bedöms övergreppet som våldtäkt av normalgraden.

Mannen döms till fängelse i 2,5 år och han ska också betala 115 000 kronor i skadestånd till kvinnan. Han utvisas dessutom ur riket.

Övergreppet skedde i februari i en lägenhet i Falköping. En 26-åring greps efter händelsen och häktades två dagar senare misstänkt för grov våldtäkt. Enligt åtalet misstänktes han för att ha tvingat kvinnan till samlag genom att bland annat dödshota henne under hela förloppet. Han ska också med tvång ha öppnat hennes mun och i vart fall ska han ha försökt att hälla i henne starksprit. Han ska dessutom ha slagit henne flera gånger i bland annat ansiktet, han har dragit ner henne på golvet, slagit henne med en glasflaska och tryckt en kudde över hennes ansikte.

Vid rättegången i tingsrätten i Skövde kom mannen med en helt annan version av det inträffade. Han och kvinnan hade bestämt att de skulle ha sex, men när han inte gjorde som hon ville hotade hon honom med att skrika och han höll i det läget handen över hennes mun. Då ska kvinnan ha slagit honom med en glasflaska i huvudet. Han sade också att han inte gjort några sexuella handlingar mot kvinnan och att skadorna hon hade i ansiktet kom till när hon sprang in i en dörr.

Men tingsrätten sätter tilltro till kvinnan och hennes självutlämnande berättelse och anser att det inte framkommit några skäl som gör att man kan misstänkta att hon ljuger. Domstolen anser att mannen är skyldig till våldtäkt, men konstaterar att händelseförloppet inte har varit utdraget, kvinnan fick bara lindriga skador och det finns heller inget som tyder på att gärningen varit av livsfarlig art. Därför bedöms övergreppet som våldtäkt av normalgraden.

Mannen döms till fängelse i 2,5 år och han ska också betala 115 000 kronor i skadestånd till kvinnan. Han utvisas dessutom ur riket.