02 maj 2016 06:00

02 maj 2016 06:16

Nya modersmålsstödjare sökte jobb på speeddejt

FALKÖPING: Ska hjälpa elever med utländsk bakgrund

I ett pilotprojekt har 21 modersmålsstödjare utbildats i Falköping. I fredags var det dags för dem att söka jobb på en speeddejt med rektorer.

Antalet nyanlända barn har ökat i Falköping det senaste åren och det har varit svårt att täcka in allas modersmål med lärare. Ofta har också kunskap om andra kulturer saknats. Det här har gjort att eleverna fått svårt att komma in i skolarbetet. För att hjälpa elever med utländsk bakgrund har Falköpings kommun och Arbetsförmedlingen genom Eductus utbildat nyanlända till modersmålsstödjare.

Intresset för gå denna utbildning var stor, många fler ville gå än det fanns plats för.

– De flesta av de sökande har varit lärare eller har en akademisk bakgrund från sina hemländer, men vi har lagt stor vikt vid personlig lämplighet också vid urvalet av eleverna, säger Rasha Abdul Rahman, projektansvarig vid Arbetsförmedlingen, i ett pressmeddelande.

Teori och praktik

De blivande modersmålsstödjarna har utbildats i det svenska språket och hur den svenska skolan fungerar. Detta har varvats med praktik i skolor i Falköping. Den första kullen på 21 elever är nu redo att söka jobb. I fredags hölls en speeddejt där de mötte närmare 30 rektorer. Falköpings kommun är beredd att anställa många.

Gjort nytta

De blivande modersmålsstödjarna har gjort nytta redan under praktiken.

– Vår praktikant har arbetat med våra arabisktalande elever och både elever och lärare är lyriska över den hjälp praktikanten ger. Hade en insats som denna varit permanent, så hade vi haft fler elever med behörighet till gymnasiet och högre meritpoäng på de nyanlända eleverna, säger Tommy Forsberg, som är en av rektorerna i Falköpings kommun, i ett pressmeddelande.

Antalet nyanlända barn har ökat i Falköping det senaste åren och det har varit svårt att täcka in allas modersmål med lärare. Ofta har också kunskap om andra kulturer saknats. Det här har gjort att eleverna fått svårt att komma in i skolarbetet. För att hjälpa elever med utländsk bakgrund har Falköpings kommun och Arbetsförmedlingen genom Eductus utbildat nyanlända till modersmålsstödjare.

Intresset för gå denna utbildning var stor, många fler ville gå än det fanns plats för.

– De flesta av de sökande har varit lärare eller har en akademisk bakgrund från sina hemländer, men vi har lagt stor vikt vid personlig lämplighet också vid urvalet av eleverna, säger Rasha Abdul Rahman, projektansvarig vid Arbetsförmedlingen, i ett pressmeddelande.

Teori och praktik

De blivande modersmålsstödjarna har utbildats i det svenska språket och hur den svenska skolan fungerar. Detta har varvats med praktik i skolor i Falköping. Den första kullen på 21 elever är nu redo att söka jobb. I fredags hölls en speeddejt där de mötte närmare 30 rektorer. Falköpings kommun är beredd att anställa många.

Gjort nytta

De blivande modersmålsstödjarna har gjort nytta redan under praktiken.

– Vår praktikant har arbetat med våra arabisktalande elever och både elever och lärare är lyriska över den hjälp praktikanten ger. Hade en insats som denna varit permanent, så hade vi haft fler elever med behörighet till gymnasiet och högre meritpoäng på de nyanlända eleverna, säger Tommy Forsberg, som är en av rektorerna i Falköpings kommun, i ett pressmeddelande.