20 maj 2016 06:25

20 maj 2016 12:26

Inget mastsabotage i Stenstorp

FALKÖPING: "Mycket märkligt och obehagligt"

(UPPDATERAD) Vattentornet i Stenstorp är 42 meter högt och det är larmat och låst. Men där uppe hade en Teliamast fällts, vilket upptäcktes på torsdagen.
– Mycket märkligt och obehagligt, säger Patrick Nohlgren, Falköpings kommun, till SLA.
DN skriver på fredagen att det inte handlar om något sabotage.

Flera samhällsfunktioner hyr in sig på master på det 42 meter höga tornet.

– Vid lunchtid på torsdagen fick vi ett samtal från Telia att deras ena sändare var utslagen. Och eftersom deras mast står på vattentornet åkte vi dit och kontrollerade direkt, säger Patrick Nohlgren, samhällsbyggnadschef.

– Vatten är ju väldigt viktigt i vårt samhälle och vi ville naturligtvis och kontrollera att inget hänt med vattenreservoaren.

"Väldigt konstigt"

Efter den kontrollen som inte visade någon åverkan kunde man konstatera att en av masterna upp i tornet hade fällts.

– Den låg omkull mot ett räcke, allt var mycket märkligt. Vi såg inte att någon varit där och klippt och kapat och vi såg inga muttrar och liknande, men det är väldigt konstigt att master som står upp när det stormar, plötsligt skulle lägga sig när det inte är någon vind.

– Jag vill inte spekulera i vad som har hänt, men givetvis känns det obehagligt, i synnerhet när det har hänt vid en vattenanläggning.

Samverkansmöte

Under fredagsförmiddagen blir det ett samverkansmöte, kallat av länsstyrelsen i Västra Götaland.

– Vi har kallat till en samverkanskonferens på fredagen eftersom det har inträffat en rad händelser den sista tiden här, säger Patrik Jansson, tjänsteman i beredskap vid länsstyrelsen i Västra Götaland, till DN.

På telefonkonferensen medverkar förutom länsstyrelsen även bland annat Säkerhetspolisen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

SLA har redan berättat om att det statliga kommunikationsbolaget Teracom ytterligare har höjts säkerheten med väktare vid sina 54 storstationer i landet, bland annat vid Billingemasten, och nu också permanent ska utöka säkerheten med mer kameraövervakning och utökat larm.

UPPDATERING: Enligt dn.se handlar det inte om något sabotage. De misstankarna är nu avskrivna.

– Jag har precis fått beskedet från polisen i Skövde att det inte var sabotage. Det ska ha naturliga orsaker, säger Johan Hjortsberg, räddningschef i beredskap på räddningstjänsten i Falköping till DN.

Flera samhällsfunktioner hyr in sig på master på det 42 meter höga tornet.

– Vid lunchtid på torsdagen fick vi ett samtal från Telia att deras ena sändare var utslagen. Och eftersom deras mast står på vattentornet åkte vi dit och kontrollerade direkt, säger Patrick Nohlgren, samhällsbyggnadschef.

– Vatten är ju väldigt viktigt i vårt samhälle och vi ville naturligtvis och kontrollera att inget hänt med vattenreservoaren.

"Väldigt konstigt"

Efter den kontrollen som inte visade någon åverkan kunde man konstatera att en av masterna upp i tornet hade fällts.

– Den låg omkull mot ett räcke, allt var mycket märkligt. Vi såg inte att någon varit där och klippt och kapat och vi såg inga muttrar och liknande, men det är väldigt konstigt att master som står upp när det stormar, plötsligt skulle lägga sig när det inte är någon vind.

– Jag vill inte spekulera i vad som har hänt, men givetvis känns det obehagligt, i synnerhet när det har hänt vid en vattenanläggning.

Samverkansmöte

Under fredagsförmiddagen blir det ett samverkansmöte, kallat av länsstyrelsen i Västra Götaland.

– Vi har kallat till en samverkanskonferens på fredagen eftersom det har inträffat en rad händelser den sista tiden här, säger Patrik Jansson, tjänsteman i beredskap vid länsstyrelsen i Västra Götaland, till DN.

På telefonkonferensen medverkar förutom länsstyrelsen även bland annat Säkerhetspolisen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

SLA har redan berättat om att det statliga kommunikationsbolaget Teracom ytterligare har höjts säkerheten med väktare vid sina 54 storstationer i landet, bland annat vid Billingemasten, och nu också permanent ska utöka säkerheten med mer kameraövervakning och utökat larm.

UPPDATERING: Enligt dn.se handlar det inte om något sabotage. De misstankarna är nu avskrivna.

– Jag har precis fått beskedet från polisen i Skövde att det inte var sabotage. Det ska ha naturliga orsaker, säger Johan Hjortsberg, räddningschef i beredskap på räddningstjänsten i Falköping till DN.