25 maj 2016 06:00

25 maj 2016 06:00

Risk för ohälsa bland flyktingpersonal

FALKÖPING: Kräver bättre jobbscheman

Det finns stora risker med de nya scheman som gäller för personalen på boenden för ensamkommande flyktingbarn. Detta anser Kommunal som skickat in en begäran om åtgärd till arbetsmiljöverket.

I måndags började nya scheman att gälla för personer som arbetar på boenden för ensamkommande flyktingbarn i Falköpings kommuns regi.

Skyddsombudet på fackförbundet Kommunal krävde dock på tisdagen i förra veckan i en begäran till arbetsmiljöverket att arbetsgivaren socialförvaltningen skulle dra tillbaka schemat.

Arbetsmiljölagen

Anledningen var att personalen inte skulle få den återhämtningstid och vila som behövs för att klara av arbetspassen – på upp till tio dagar i sträck – på ett tryggt och säkert sätt. Man varnade för att personalen på grund av trötthet kan komma att begå misstag på jobbet som kan leda till ohälsa. Man påpekade även att personalen kan tappa fokus och därmed missa signaler på att konflikter och aggressioner kan vara under uppseglande och att de kanske inte hinner reagera tillräckligt snabbt på dessa. Enligt paragraf 6 6a i arbetsmiljölagen har skyddsombudet rätt att snabbt få svar från arbetsgivaren om hur ett arbetsmiljöproblem ska lösas.

Socialchefen Magnus Schedin svarade fackförbundet i ett mejl dagen efter – på onsdagen i förra veckan. Han skrev att schemat är en kortsiktig lösning och förenligt med arbetstidslagen – men att man överlämnat ett förslag på ett lokalt kollektivavtal. Förhandlingar mellan parterna pågår.

– Jag förväntar mig att vi kommer överens och har inget att annat att förmedla, säger Johanna Svensson, ordförande för Kommunals sektion Falköping/Tidaholm, till SLA.

I måndags började nya scheman att gälla för personer som arbetar på boenden för ensamkommande flyktingbarn i Falköpings kommuns regi.

Skyddsombudet på fackförbundet Kommunal krävde dock på tisdagen i förra veckan i en begäran till arbetsmiljöverket att arbetsgivaren socialförvaltningen skulle dra tillbaka schemat.

Arbetsmiljölagen

Anledningen var att personalen inte skulle få den återhämtningstid och vila som behövs för att klara av arbetspassen – på upp till tio dagar i sträck – på ett tryggt och säkert sätt. Man varnade för att personalen på grund av trötthet kan komma att begå misstag på jobbet som kan leda till ohälsa. Man påpekade även att personalen kan tappa fokus och därmed missa signaler på att konflikter och aggressioner kan vara under uppseglande och att de kanske inte hinner reagera tillräckligt snabbt på dessa. Enligt paragraf 6 6a i arbetsmiljölagen har skyddsombudet rätt att snabbt få svar från arbetsgivaren om hur ett arbetsmiljöproblem ska lösas.

Socialchefen Magnus Schedin svarade fackförbundet i ett mejl dagen efter – på onsdagen i förra veckan. Han skrev att schemat är en kortsiktig lösning och förenligt med arbetstidslagen – men att man överlämnat ett förslag på ett lokalt kollektivavtal. Förhandlingar mellan parterna pågår.

– Jag förväntar mig att vi kommer överens och har inget att annat att förmedla, säger Johanna Svensson, ordförande för Kommunals sektion Falköping/Tidaholm, till SLA.