07 jul 2016 06:00

07 jul 2016 06:00

Intressant och roligt från 10 000 år

FALKÖPING: Hantverkshelg i Ekehagens forntidsby

Rök, eld, glada skratt och ljudet av släggor mot ett smidesstäd mötte besökarna i Ekehagens Forntidsby då årets första hantverkshelg arrangerades.
– Hur ska man välja vad som är mest intressant eller roligast under 10 000 år? Det kunde inte vi, därför valde vi allt, säger verksamhetsledaren Egil Josefson.

På de olika boplatserna i byn visades hantverk från jägarstenålder, bondestenålder, bronsålder och järnålder för besökare från när och fjärran. På stenåldern visas keramik och flintsmide. Flintsmeden Peter Wiking är en kändis bland arkeologer och hantverkare och deltar med sitt kunnande på museum och forntidsbyar runt omkring i Europa. På bronsåldern kunde man fläta band och lära sig mer om växtfärgning och vävning.

– Vi är stolta över att kunna presentera ett så brett utbud av hantverk, säger Egil Josefson, arkeolog och verksamhetsledare.

I dunklet inne i smedjan lät smeden Kim Löwgren alla som ville prova på att forma det hårda kalla järnet. Elias Hedström från Trollhättan provade tillsammans med mamma Karin och lillasyster Alice.

– Det är jättetrevligt med mycket spännande att göra, säger Karin.

Allt hantverk till trots var ändå bågskytte och yxkastning något av en publikfavorit för de yngre besökarna. Syskonen Ebba, Ylva och Selma Blom provade på spjut och sköld vilket de tyckte var roligt. Men Ylva har ändå sin uppfattning klar.

– Min vikingatida favoritsport är pilbågsskytte, säger hon.

Hantverkshelgen arrangerades av Ekehagens Forntidsby tillsammans med hantverksgruppen (H)järnstollarna och vikingaföreningarna Uraks och Västgöta hird. Den gångna helgens hantverkshelg var den första av två. Sista helgen i juli arrangeras ännu en helg med samma utbud. Men då kommer det även att experimenteras med tillverkning av järn av rödjord.

På de olika boplatserna i byn visades hantverk från jägarstenålder, bondestenålder, bronsålder och järnålder för besökare från när och fjärran. På stenåldern visas keramik och flintsmide. Flintsmeden Peter Wiking är en kändis bland arkeologer och hantverkare och deltar med sitt kunnande på museum och forntidsbyar runt omkring i Europa. På bronsåldern kunde man fläta band och lära sig mer om växtfärgning och vävning.

– Vi är stolta över att kunna presentera ett så brett utbud av hantverk, säger Egil Josefson, arkeolog och verksamhetsledare.

I dunklet inne i smedjan lät smeden Kim Löwgren alla som ville prova på att forma det hårda kalla järnet. Elias Hedström från Trollhättan provade tillsammans med mamma Karin och lillasyster Alice.

– Det är jättetrevligt med mycket spännande att göra, säger Karin.

Allt hantverk till trots var ändå bågskytte och yxkastning något av en publikfavorit för de yngre besökarna. Syskonen Ebba, Ylva och Selma Blom provade på spjut och sköld vilket de tyckte var roligt. Men Ylva har ändå sin uppfattning klar.

– Min vikingatida favoritsport är pilbågsskytte, säger hon.

Hantverkshelgen arrangerades av Ekehagens Forntidsby tillsammans med hantverksgruppen (H)järnstollarna och vikingaföreningarna Uraks och Västgöta hird. Den gångna helgens hantverkshelg var den första av två. Sista helgen i juli arrangeras ännu en helg med samma utbud. Men då kommer det även att experimenteras med tillverkning av järn av rödjord.