11 jul 2016 06:00

11 jul 2016 06:00

Dags att utse Årets Falbygdssocken

FALKÖPING: Omröstning pågår

Skörstorp knep titeln förra året, frågan är vilken socken som blir Årets Falbygdssocken i år. Omröstning pågår och priset delas ut på Mekelsmäss.

Det har blivit en tradition att utse Årets Falbygdssocken i Falköping. Förra året var det Skörstorp som fick utmärkelsen och det är också där som 2016 års socken får ta emot sitt pris den 30 september. Omröstningen görs i samarbete med Falbygdens hembygdsråd och en femhövdad jury utser vilken socken som får utmärkelsen. Vinnande socken får ett diplom och ett minnesmärke som är en blomsterlåda med skylten Årets Falbygdssocken 2016.

Enligt Falköpings kommuns hemsida är kriterierna följande: ”Socknen som föreslås vara en levande plats, där bygdegemenskapen frodas och livskvaliteten betonas. Dagens invånare ska kunna visa på nya initiativ som kompletterar traditioner från förr. Socknen ska vara välvårdad och skötseln vara ett naturligt inslag i vardagen.”

Det finns 51 socknar i Falköping. Första utnämningen gick till Vilske-Kleva 2004, därefter till Åsle 2005, Gudhem 2006, Vårkumla 2007, Ullene 2008, Grolanda 2009, Trevattna 2010, Brunnhem 2011, Östra Tunhem 2012, Jäla 2013 och Torbjörntorp 2014.

Skörstorp fick som sagt utmärkelsen förra året och denna socken hade utmärkt sig på flera sätt. Invånarna har drivit på landsbygdsutvecklingen och verksamheten där förs vidare i generationer. Det fanns vid utdelningen nio företag på 90 invånare. Värnandet om rundkyrkan var också en anledning till utmärkelsen.

Omröstningen sker via Medborgarkontoret i Falköping och pågår till och med den 16 september. Juryn består av Patrik Björck, kommunfullmäktiges ordförande, Båsse Johansson, före detta chefredaktör Falköpings tidning, Lars-Erik Kullenwall, före detta ordförande i Falbygdens mat & kultur, Klara Börjesson, turistchef, och Niclas Fällström, landsbygdsutvecklare.

Det har blivit en tradition att utse Årets Falbygdssocken i Falköping. Förra året var det Skörstorp som fick utmärkelsen och det är också där som 2016 års socken får ta emot sitt pris den 30 september. Omröstningen görs i samarbete med Falbygdens hembygdsråd och en femhövdad jury utser vilken socken som får utmärkelsen. Vinnande socken får ett diplom och ett minnesmärke som är en blomsterlåda med skylten Årets Falbygdssocken 2016.

Enligt Falköpings kommuns hemsida är kriterierna följande: ”Socknen som föreslås vara en levande plats, där bygdegemenskapen frodas och livskvaliteten betonas. Dagens invånare ska kunna visa på nya initiativ som kompletterar traditioner från förr. Socknen ska vara välvårdad och skötseln vara ett naturligt inslag i vardagen.”

Det finns 51 socknar i Falköping. Första utnämningen gick till Vilske-Kleva 2004, därefter till Åsle 2005, Gudhem 2006, Vårkumla 2007, Ullene 2008, Grolanda 2009, Trevattna 2010, Brunnhem 2011, Östra Tunhem 2012, Jäla 2013 och Torbjörntorp 2014.

Skörstorp fick som sagt utmärkelsen förra året och denna socken hade utmärkt sig på flera sätt. Invånarna har drivit på landsbygdsutvecklingen och verksamheten där förs vidare i generationer. Det fanns vid utdelningen nio företag på 90 invånare. Värnandet om rundkyrkan var också en anledning till utmärkelsen.

Omröstningen sker via Medborgarkontoret i Falköping och pågår till och med den 16 september. Juryn består av Patrik Björck, kommunfullmäktiges ordförande, Båsse Johansson, före detta chefredaktör Falköpings tidning, Lars-Erik Kullenwall, före detta ordförande i Falbygdens mat & kultur, Klara Börjesson, turistchef, och Niclas Fällström, landsbygdsutvecklare.