27 jul 2016 06:00

27 jul 2016 06:00

Färdtjänst till fel stad

STENSTORP: Färdtjänsten förväxlade Stenstorp med Stenungsund

När Gun Persson i Stenstorp skulle resa hem med färdtjänsten höll det på att gå galet. Taxichauffören hade fått fel beställning och höll på att köra till Stenungsund i stället.
– Jag skulle åka från sjukhuset i Falköping och tillbaka till Stenstorp, tänk om jag hamnat i Stenungsund i stället, säger en upprörd Gun Persson. Men det är ingen reda någonstans med färdtjänsten och jag tycker kommunen skulle agera.

I torsdags var Gun Persson på läkarmottagningen i Stenstorp där hon bor. Efter att hon skickats till sjukhuset i Falköping för en röntgenundersökning skulle hon tillbaka till läkarstationen hemma i Stenstorp.

På röntgenavdelningen ringde någon i personalen till färdtjänsten åt Gun Persson.

– Jaha, då åker vi till Stenungsund då, sa chauffören när vi skulle åka, berättar Gun Persson. Nej, vi ska till Stenstorp, sa jag och då fick chauffören ringa och kontrollera att det var riktigt innan vi kunde åka, säger hon. Tänk om det varit en senil person som åkt med och hamnat helt fel, funderar hon.

Taxibilens Gps visade också att det var till Stenungsund färden skulle gå. Gun Persson tror nu att en språklig miss ligger bakom den felaktiga beställningen. Beställningscentralen för färdtjänsten ligger i Moldavien.

– Vi är noga med att allt ska bli rätt med färdtjänsten, säger Gunilla Wicktor på Västtrafik. De som arbetar som beställningsmottagare pratar bra svenska och vi har inte upplevt några fel på grund av språket, säger hon.

Det visade sig ändå att det var vid beställningen det gått fel. När Gunilla Wicktor lyssnat av det samtal som spelats in visade det sig att adresserna Stenstorp och Stenungsund missuppfattats och taxibilen fick fel adress.

Den som tar emot en färdtjänstbeställning motläser adressen för den som ringer, men i Gun Perssons fall uppfattade inte sjukhuspersonalen felaktigheten i beställningen när den lästes upp.

I torsdags var Gun Persson på läkarmottagningen i Stenstorp där hon bor. Efter att hon skickats till sjukhuset i Falköping för en röntgenundersökning skulle hon tillbaka till läkarstationen hemma i Stenstorp.

På röntgenavdelningen ringde någon i personalen till färdtjänsten åt Gun Persson.

– Jaha, då åker vi till Stenungsund då, sa chauffören när vi skulle åka, berättar Gun Persson. Nej, vi ska till Stenstorp, sa jag och då fick chauffören ringa och kontrollera att det var riktigt innan vi kunde åka, säger hon. Tänk om det varit en senil person som åkt med och hamnat helt fel, funderar hon.

Taxibilens Gps visade också att det var till Stenungsund färden skulle gå. Gun Persson tror nu att en språklig miss ligger bakom den felaktiga beställningen. Beställningscentralen för färdtjänsten ligger i Moldavien.

– Vi är noga med att allt ska bli rätt med färdtjänsten, säger Gunilla Wicktor på Västtrafik. De som arbetar som beställningsmottagare pratar bra svenska och vi har inte upplevt några fel på grund av språket, säger hon.

Det visade sig ändå att det var vid beställningen det gått fel. När Gunilla Wicktor lyssnat av det samtal som spelats in visade det sig att adresserna Stenstorp och Stenungsund missuppfattats och taxibilen fick fel adress.

Den som tar emot en färdtjänstbeställning motläser adressen för den som ringer, men i Gun Perssons fall uppfattade inte sjukhuspersonalen felaktigheten i beställningen när den lästes upp.