18 aug 2016 06:00

18 aug 2016 06:00

Laddat för traktorrace i Brunnhem

FALKÖPING: Fjorton tävlande gör upp

Fjorton förare gör upp i traktorracet i Brunnhem utanför Stenstorp på fredag kväll. Men det blir även gardenpulling, fordonsparad och gubb-race.

För fjärde gången arrangerar Stenstorpsortens LRF-avdelning traktorrace i Brunnhem. Det hålls på Bossgården fredagen den 19 augusti. Fjorton deltagare, varav en tjej, gör upp om titeln i en bygd som har flera lokala talanger.

Men innan själva traktorracet blir det flera andra arrangemang.

– Vi har en fordonsparad där allt upptänkligt visas. Vi samlar in uppgifter om fordonen och presenterar dem när de körs ett varv på området, säger ordförande Lars-Olof Josefsson och nämner bland annat småtraktorer, hemmabyggen och motorcyklar.

Därefter blir det ett gubb-race.

– Fyra gamla bönder som är 65+ kör snabba traktorer mot varandra, de får sitta i traktorerna vid starten i stället för att springa fram och hoppa i. Vi har haft hästrace de tre tidigare åren, vi får inte ihop mer än ett ekipage i år. Den som är snabbast i gubb-racet får möta hästekipaget.

Det finns tre ponnyer som barn kan rida på och Tibro bonnapulling har uppvisning i gardenpulling (ombyggda gräsklippare som drar en släde) på en grusväg.

Förra året drog traktorracet drygt 1000 besökare. Första året kom 1500.

– För två år sedan var det åska och regn, men det kom ändå 850 personer. Vädret har stor betydelse, så vi hoppas på bra väder, säger Lars-Olof Josefsson.

För fjärde gången arrangerar Stenstorpsortens LRF-avdelning traktorrace i Brunnhem. Det hålls på Bossgården fredagen den 19 augusti. Fjorton deltagare, varav en tjej, gör upp om titeln i en bygd som har flera lokala talanger.

Men innan själva traktorracet blir det flera andra arrangemang.

– Vi har en fordonsparad där allt upptänkligt visas. Vi samlar in uppgifter om fordonen och presenterar dem när de körs ett varv på området, säger ordförande Lars-Olof Josefsson och nämner bland annat småtraktorer, hemmabyggen och motorcyklar.

Därefter blir det ett gubb-race.

– Fyra gamla bönder som är 65+ kör snabba traktorer mot varandra, de får sitta i traktorerna vid starten i stället för att springa fram och hoppa i. Vi har haft hästrace de tre tidigare åren, vi får inte ihop mer än ett ekipage i år. Den som är snabbast i gubb-racet får möta hästekipaget.

Det finns tre ponnyer som barn kan rida på och Tibro bonnapulling har uppvisning i gardenpulling (ombyggda gräsklippare som drar en släde) på en grusväg.

Förra året drog traktorracet drygt 1000 besökare. Första året kom 1500.

– För två år sedan var det åska och regn, men det kom ändå 850 personer. Vädret har stor betydelse, så vi hoppas på bra väder, säger Lars-Olof Josefsson.