19 aug 2016 10:44

19 aug 2016 10:45

Yngling fortsatt häktad

FALKÖPING: Misstänkts för förberedelse till mordbrand

Den 18-åring från Falköping som misstänks för förberedelse till mordbrand gällande Kyrkerörsskolan begärdes på fredagen fortsatt häktad, vilket 18-åringen gick med på utan förhandling. Enligt åklagaren är förundersökningen ännu inte klar.

Polisen tog in 18-åringen på förhör om den omfattande branden på förskolan Urd i början av augusti. Han anhölls därefter misstänkt för mordbranden. Men när han häktades var det inte som misstänkt för det brottet, Skaraborgs tingsrätt ansåg inte att det förelåg sannolika skäl att häkta honom för förskolebranden. Men misstankarna mot honom kvarstår.

Däremot häktades han för förberedelse till mordbrand på Kyrkerörsskolan den 4 juli. Enligt polisuppgifter var flera ungdomar på plats den kvällen och någon av dem ska ha försökt att starta en brand vid skolbyggnaden. Efteråt hittades petflaskor med bensin. Polisen ska också ha fått signalement på personer som sprang därifrån.

På fredagen begärde extra åklagare Berit Andreasson om förlängd åtalstid. Eftersom förundersökningen inte är klar vill hon att 18-åringen ska vara fortsatt häktad i ytterligare två veckor. Detta gick han med på utan att tingsrätten behövde hålla omhäktningsförhandling.

18-åringen nekar till brott.

Han är tidigare dömd för allmänfarlig vårdslöshet efter branden i Tottes gotts godisfabrik 2013.

Polisen tog in 18-åringen på förhör om den omfattande branden på förskolan Urd i början av augusti. Han anhölls därefter misstänkt för mordbranden. Men när han häktades var det inte som misstänkt för det brottet, Skaraborgs tingsrätt ansåg inte att det förelåg sannolika skäl att häkta honom för förskolebranden. Men misstankarna mot honom kvarstår.

Däremot häktades han för förberedelse till mordbrand på Kyrkerörsskolan den 4 juli. Enligt polisuppgifter var flera ungdomar på plats den kvällen och någon av dem ska ha försökt att starta en brand vid skolbyggnaden. Efteråt hittades petflaskor med bensin. Polisen ska också ha fått signalement på personer som sprang därifrån.

På fredagen begärde extra åklagare Berit Andreasson om förlängd åtalstid. Eftersom förundersökningen inte är klar vill hon att 18-åringen ska vara fortsatt häktad i ytterligare två veckor. Detta gick han med på utan att tingsrätten behövde hålla omhäktningsförhandling.

18-åringen nekar till brott.

Han är tidigare dömd för allmänfarlig vårdslöshet efter branden i Tottes gotts godisfabrik 2013.