03 sep 2016 06:00

03 sep 2016 06:00

Saknade skydd vid takarbete

FALKÖPING: Företag får kraftig sanktionsavgift

Ett stort företag i Falköping beläggs med 400 000 kronor i sanktionsavgift av Arbetsmiljöverket för att man saknat fallskydd i samband med tak- och fasadtvätt på en fastighet.

Det var vid en inspektion den 3 juni i somras som Arbetsmiljöverket uppmärksammade att det pågick tvätt av taket och fasaden vid det aktuella företaget, utan att det fanns något fallskydd för den arbetande personalen på plats. Fallhöjden från den högsta positionen var två meter eller mer vid fastigheten, enligt protokoll från inspektionen.

Enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter är man som arbetsgivare skyldig att se till att fallskydd upprättas när det finns risk för fall och höjden är två meter eller mer. Det kan bland annat handla om skyddsräcken, mobila eller fasta arbetsplattformar, arbetskorgar, ställningar med skyddsräcken, skyddsnät eller personlig fallskyddsutrustning.

Företaget har mer än 500 anställda och beläggs därför, enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter, med det högsta möjliga beloppet för sanktionsavgift, 400 000 kronor.

Ett annat mindre företag i Falköpings kommun, som verkar i metallbranschen, föreläggs med en sanktionsavgift om 15 500 kronor för att man låtit personal utföra arbetsuppgifter med truck, utan att inneha skriftliga tillstånd som krävs för truckförare i samband med en inspektion den 1 juni i år.

Enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter krävs personliga tillstånd som anger både typ av truck och arbetsuppgifter.

Det var vid en inspektion den 3 juni i somras som Arbetsmiljöverket uppmärksammade att det pågick tvätt av taket och fasaden vid det aktuella företaget, utan att det fanns något fallskydd för den arbetande personalen på plats. Fallhöjden från den högsta positionen var två meter eller mer vid fastigheten, enligt protokoll från inspektionen.

Enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter är man som arbetsgivare skyldig att se till att fallskydd upprättas när det finns risk för fall och höjden är två meter eller mer. Det kan bland annat handla om skyddsräcken, mobila eller fasta arbetsplattformar, arbetskorgar, ställningar med skyddsräcken, skyddsnät eller personlig fallskyddsutrustning.

Företaget har mer än 500 anställda och beläggs därför, enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter, med det högsta möjliga beloppet för sanktionsavgift, 400 000 kronor.

Ett annat mindre företag i Falköpings kommun, som verkar i metallbranschen, föreläggs med en sanktionsavgift om 15 500 kronor för att man låtit personal utföra arbetsuppgifter med truck, utan att inneha skriftliga tillstånd som krävs för truckförare i samband med en inspektion den 1 juni i år.

Enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter krävs personliga tillstånd som anger både typ av truck och arbetsuppgifter.