06 sep 2016 11:10

06 sep 2016 11:10

Försökte starta brand – 18-åring åtalas

FALKÖPING: Misstänkt för förberedelse till mordbrand

Den 18-åring som sedan i augusti varit häktad misstänkt för att ha försökt starta en brand på Kyrkerörsskolan i juli åtalas nu. Bland annat ska ett vittne ha filmat honom när han tände eld på en flaska med brännbar vätska i.

Polisen tog in 18-åringen på förhör om den omfattande branden på förskolan Urd i början av augusti. Han anhölls därefter misstänkt för mordbranden.

Men när han häktades några dagar senare var det inte som misstänkt för det brottet, Skaraborgs tingsrätt ansåg inte att det förelåg sannolika skäl att häkta honom för förskolebranden.

Däremot häktades han för förberedelse till mordbrand på Kyrkerörsskolan den 4 juli. Enligt polisuppgifter var flera ungdomar på plats den kvällen och någon av dem ska ha försökt att starta en brand vid skolbyggnaden.

På tisdagen väcktes åtal mot 18-åringen – rubriceringen är förberedelse till mordbrand – och åklagaren anser att han har begett sig till Kyrkerörsskolan med uppsåt att anlägga en brand. Med sig dit ska han ha haft ett hammarliknande föremål, brännbar vätska, en petflaska och tidningspapper. Han har därefter, enligt uppgifter i åtalet, gått runt på skolan för att rekognosera, därefter har han gjort i ordning flaskan med brännbar vätska och ihoprullat tidningspapper, detta har han sedan antänt.

Räddningstjänsten kallades till platsen, men när de anlände hade flaskan självslocknat.

18-åringen har i förhör förnekat brott, men åklagaren har en stark bevisning bland annat i form av en film. Ett vittne har filmat händelsen och ytterligare en person ska ha identifierats personen på filmen som 18-åringen.

När det gäller branden på förskolan Urd kvarstår misstankarna mot 18-åringen. den branden ingår dock inte i åtalet, förundersökningen pågår fortfarande.

Polisen tog in 18-åringen på förhör om den omfattande branden på förskolan Urd i början av augusti. Han anhölls därefter misstänkt för mordbranden.

Men när han häktades några dagar senare var det inte som misstänkt för det brottet, Skaraborgs tingsrätt ansåg inte att det förelåg sannolika skäl att häkta honom för förskolebranden.

Däremot häktades han för förberedelse till mordbrand på Kyrkerörsskolan den 4 juli. Enligt polisuppgifter var flera ungdomar på plats den kvällen och någon av dem ska ha försökt att starta en brand vid skolbyggnaden.

På tisdagen väcktes åtal mot 18-åringen – rubriceringen är förberedelse till mordbrand – och åklagaren anser att han har begett sig till Kyrkerörsskolan med uppsåt att anlägga en brand. Med sig dit ska han ha haft ett hammarliknande föremål, brännbar vätska, en petflaska och tidningspapper. Han har därefter, enligt uppgifter i åtalet, gått runt på skolan för att rekognosera, därefter har han gjort i ordning flaskan med brännbar vätska och ihoprullat tidningspapper, detta har han sedan antänt.

Räddningstjänsten kallades till platsen, men när de anlände hade flaskan självslocknat.

18-åringen har i förhör förnekat brott, men åklagaren har en stark bevisning bland annat i form av en film. Ett vittne har filmat händelsen och ytterligare en person ska ha identifierats personen på filmen som 18-åringen.

När det gäller branden på förskolan Urd kvarstår misstankarna mot 18-åringen. den branden ingår dock inte i åtalet, förundersökningen pågår fortfarande.