08 sep 2016 06:00

08 sep 2016 06:00

Nästa steg: Hjälp att skapa jobb

FALKÖPING: Hope for Kinshasa

I fem år har Hope for Kinshasa hjälpt invånarna i förorten Malueka. Nästa steg är att lära dem att skapa jobb för att bli självförsörjande.
– Livet kan bli bättre där man är, om vi ger dem verktygen, säger Tresor Singbo.

När 29-årige Tresor Singbo var 13 kom han till Sverige från Kongo. I Sverige såg han inte klasskillnaderna på samma sätt. I Sverige kunde till exempel alla gå i skolan. Han bestämde sig tidigt för att starta en hjälporganisation. 2011 grundade han den ideella föreningen Hope for Kinshasa. I början låg fokus på att hjälpa barn och ungdomar.

– Nu hjälper vi alla. Det blir en ond cirkel om vi bara fokuserar på barn och ungdomar. Man måste hjälpa deras föräldrar också med att underlätta vardagen, så att de kan hjälpa sina barn att utbilda sig.

Han och Malin Lake är nyligen hemkomna från sin senaste resa till Kongo. Hjälporganisationen verkar utanför huvudstaden Kinshasa i en förort på 700 000 invånare som heter Malueka. Där finns nu förskola, skola, yrkesskola, syateljé, frisörsalong, musik- och filmstudio, sjukhus och brunnar. Den här gången hade de bland annat med sig sportgrejer, utrustning till synundersökning och glasögon till sjukhuset.

– En tant på över 80 år hade aldrig haft råd att göra en synundersökning, nu fick hon göra en och få ett par glasögon för första gången. Hon var så glad, varje gång vi såg henne så tackade hon.

Men, säger Tresor, man kan inte bara ge. Nästa steg är att hjälpa invånarna i Malueka att försörja sig. Trots den utbredda fattigdomen, många lever på bara två dollar om dagen, har organisationen nu 3000 betalande medlemmar.

– Jag försöker få dem att förstå att det inte finns någon garanti för att livet blir bättre om de kommer till västvärlden. Livet kan bli bättre där man är, om vi ger dem verktygen.

När 29-årige Tresor Singbo var 13 kom han till Sverige från Kongo. I Sverige såg han inte klasskillnaderna på samma sätt. I Sverige kunde till exempel alla gå i skolan. Han bestämde sig tidigt för att starta en hjälporganisation. 2011 grundade han den ideella föreningen Hope for Kinshasa. I början låg fokus på att hjälpa barn och ungdomar.

– Nu hjälper vi alla. Det blir en ond cirkel om vi bara fokuserar på barn och ungdomar. Man måste hjälpa deras föräldrar också med att underlätta vardagen, så att de kan hjälpa sina barn att utbilda sig.

Han och Malin Lake är nyligen hemkomna från sin senaste resa till Kongo. Hjälporganisationen verkar utanför huvudstaden Kinshasa i en förort på 700 000 invånare som heter Malueka. Där finns nu förskola, skola, yrkesskola, syateljé, frisörsalong, musik- och filmstudio, sjukhus och brunnar. Den här gången hade de bland annat med sig sportgrejer, utrustning till synundersökning och glasögon till sjukhuset.

– En tant på över 80 år hade aldrig haft råd att göra en synundersökning, nu fick hon göra en och få ett par glasögon för första gången. Hon var så glad, varje gång vi såg henne så tackade hon.

Men, säger Tresor, man kan inte bara ge. Nästa steg är att hjälpa invånarna i Malueka att försörja sig. Trots den utbredda fattigdomen, många lever på bara två dollar om dagen, har organisationen nu 3000 betalande medlemmar.

– Jag försöker få dem att förstå att det inte finns någon garanti för att livet blir bättre om de kommer till västvärlden. Livet kan bli bättre där man är, om vi ger dem verktygen.