09 sep 2016 16:17

09 sep 2016 16:17

Häktad för Urd-branden

FALKÖPING: Förnekade brott

Den 18-åring som nyligen åtalades misstänkt för att ha försökt starta en brand på Kyrkerörsskolan häktas nu också misstänkt för mordbrand gällande förskolan Urd i Falköping som totalförstördes i en brand.

Polisen tog in 18-åringen på förhör om den omfattande branden på förskolan Urd i början av augusti. Han anhölls därefter misstänkt för mordbranden. Men när han häktades var det inte som misstänkt för det brottet, Skaraborgs tingsrätt ansåg inte att det förelåg sannolika skäl att häkta honom för förskolebranden.

Däremot häktades han för förberedelse till mordbrand på Kyrkerörsskolan den 4 juli och tidigare i veckan åtalades han misstänkt för förberedelse till mordbrand. Ett vittne har filmat delar av händelsen och enligt åklagarens uppfattning har den misstänkte troligen avbrutit gärningen på grund av att han uppfattat att han var iakttagen. En person ska också ha identifierat personen på filmen som 18-åringen.

I åtalet fanns inte den fullbordade branden på Urd med, men åklagaren har hela sagt att mordbrandsmisstankarna gällande den branden kvarstår mot honom.

Polis och åklagare har inväntat resultat från teknisk analys från Nationellt forensiskt centrum och kanske är de svaren som har kommit nu. Vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm ville på fredagen inte avslöja mer än att nya uppgifter kommit in i utredningen och att misstankarna därför har stärkts mot 18-åringen.

Skaraborgs tingsrätt beslutade att häkta mannen misstänkt även för mordbranden, åtal ska väckas senast den 23 september. 18-åringen förnekade brott.

Polisen tog in 18-åringen på förhör om den omfattande branden på förskolan Urd i början av augusti. Han anhölls därefter misstänkt för mordbranden. Men när han häktades var det inte som misstänkt för det brottet, Skaraborgs tingsrätt ansåg inte att det förelåg sannolika skäl att häkta honom för förskolebranden.

Däremot häktades han för förberedelse till mordbrand på Kyrkerörsskolan den 4 juli och tidigare i veckan åtalades han misstänkt för förberedelse till mordbrand. Ett vittne har filmat delar av händelsen och enligt åklagarens uppfattning har den misstänkte troligen avbrutit gärningen på grund av att han uppfattat att han var iakttagen. En person ska också ha identifierat personen på filmen som 18-åringen.

I åtalet fanns inte den fullbordade branden på Urd med, men åklagaren har hela sagt att mordbrandsmisstankarna gällande den branden kvarstår mot honom.

Polis och åklagare har inväntat resultat från teknisk analys från Nationellt forensiskt centrum och kanske är de svaren som har kommit nu. Vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm ville på fredagen inte avslöja mer än att nya uppgifter kommit in i utredningen och att misstankarna därför har stärkts mot 18-åringen.

Skaraborgs tingsrätt beslutade att häkta mannen misstänkt även för mordbranden, åtal ska väckas senast den 23 september. 18-åringen förnekade brott.