09 sep 2016 11:27

09 sep 2016 12:06

Yngling kan häktas för mordbrand

FALKÖPING

Den 18-åring som nyligen åtalades misstänkt för att ha försökt starta en brand på Kyrkerörsskolan begärs nu också häktad misstänkt för mordbrand, gällande branden som totalförstörde förskolan Urd i Falköping.

Polisen tog in 18-åringen på förhör om den omfattande branden på förskolan Urd i början av augusti. Han anhölls därefter misstänkt för mordbranden. Men när han häktades var det inte som misstänkt för det brottet, Skaraborgs tingsrätt ansåg inte att det förelåg sannolika skäl att häkta honom för förskolebranden.

Däremot häktades han för förberedelse till mordbrand på Kyrkerörsskolan den 4 juli och tidigare i veckan åtalades han misstänkt för förberedelse till mordbrand. Ett vittne har filmat delar av händelsen och enligt åklagarens uppfattning har den misstänkte troligen avbrutit gärningen på grund av att han uppfattat att han var iakttagen. En person ska också ha identifierat personen på filmen som 18-åringen.

I åtalet fanns inte den fullbordade branden på Urd med, men åklagaren har hela sagt att mordbrandsmisstankarna gällande den branden kvarstår mot honom. Polis och åklagare har inväntat resultat från teknisk analys från Nationellt forensiskt centrum. Det är oklart om dessa svar har kommit och om det är därför som han på fredagen begärts häktad av åklagaren misstänkt för mordbrand.

- Nya uppgifter har tillkommmit i utredningen men jag vill i nuläget inte gå in på vad de gäller, säger vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm.

Häktningsförhandlingen kommer troligtvis att hållas under fredagseftermiddagen.

Polisen tog in 18-åringen på förhör om den omfattande branden på förskolan Urd i början av augusti. Han anhölls därefter misstänkt för mordbranden. Men när han häktades var det inte som misstänkt för det brottet, Skaraborgs tingsrätt ansåg inte att det förelåg sannolika skäl att häkta honom för förskolebranden.

Däremot häktades han för förberedelse till mordbrand på Kyrkerörsskolan den 4 juli och tidigare i veckan åtalades han misstänkt för förberedelse till mordbrand. Ett vittne har filmat delar av händelsen och enligt åklagarens uppfattning har den misstänkte troligen avbrutit gärningen på grund av att han uppfattat att han var iakttagen. En person ska också ha identifierat personen på filmen som 18-åringen.

I åtalet fanns inte den fullbordade branden på Urd med, men åklagaren har hela sagt att mordbrandsmisstankarna gällande den branden kvarstår mot honom. Polis och åklagare har inväntat resultat från teknisk analys från Nationellt forensiskt centrum. Det är oklart om dessa svar har kommit och om det är därför som han på fredagen begärts häktad av åklagaren misstänkt för mordbrand.

- Nya uppgifter har tillkommmit i utredningen men jag vill i nuläget inte gå in på vad de gäller, säger vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm.

Häktningsförhandlingen kommer troligtvis att hållas under fredagseftermiddagen.