15 sep 2016 12:27

15 sep 2016 12:27

Fängelse för brutal misshandel

FALKÖPING: Misshandeln rubriceras som brott av normalgraden

Tre Falköpingsbor misshandlat en man med slag och sparkar. I misshandel ska också en elpistol ha använts liksom tårgasspray. Men tingsrätten anser inte att misshandeln är grov och de tre döms till åtta månaders fängelse.

De tre männen, födda 1986, -88 och -90, åtalades i våras misstänkta för grov misshandel. Åklagaren ansåg att de tre, och annan okänd gärningsman, i november tillsammans och i samförstånd skulle ha misshandlat en man i Falköping – en misshandel som innehöll flera brutala inslag. Den ska ha inletts med att någon av männen sprayade mannen med tårgas i ögonen, när målsägande föll till golvet fortsatte misshandeln med att han fick ta emot slag med tillhygge och även sparkar.

Han blev också skjuten med en elpistol. Målsäganden fick bland annat en bruten näsa och blånader på armar och ben av misshandeln. Åklagaren ansåg att misshandeln var grov eftersom männen visat särskild hänsynslöshet och råhet genom att de varit flera och genom att det var ett relativt utdraget förlopp med sparkar och slag och tillhyggen.

Männen ska också ha riktat en pistol mot målsäganden och uttalat att man skulle skjuta honom och hans vänner.

Männen förnekade brott.

När domen mot dem kom på torsdagen står det klart att Skaraborgs tingsrätt anser att målsäganden har lämnat en trovärdig berättelse om vad som hänt, han har också pekat ut de tre som gärningsmän. Tingsrätten dömer dem till åtta månaders fängelse för misshandel och olaga hot. Männen ska också betala 33 000 kronor i skadestånd till målsäganden.

Men tingsrätten anser inte att misshandeln är att bedöma som grov. Detta eftersom man menar att skadorna mannen fick var begränsade samt att misshandeln inte har pågått så länge som målsäganden uppfattade.

De tre männen, födda 1986, -88 och -90, åtalades i våras misstänkta för grov misshandel. Åklagaren ansåg att de tre, och annan okänd gärningsman, i november tillsammans och i samförstånd skulle ha misshandlat en man i Falköping – en misshandel som innehöll flera brutala inslag. Den ska ha inletts med att någon av männen sprayade mannen med tårgas i ögonen, när målsägande föll till golvet fortsatte misshandeln med att han fick ta emot slag med tillhygge och även sparkar.

Han blev också skjuten med en elpistol. Målsäganden fick bland annat en bruten näsa och blånader på armar och ben av misshandeln. Åklagaren ansåg att misshandeln var grov eftersom männen visat särskild hänsynslöshet och råhet genom att de varit flera och genom att det var ett relativt utdraget förlopp med sparkar och slag och tillhyggen.

Männen ska också ha riktat en pistol mot målsäganden och uttalat att man skulle skjuta honom och hans vänner.

Männen förnekade brott.

När domen mot dem kom på torsdagen står det klart att Skaraborgs tingsrätt anser att målsäganden har lämnat en trovärdig berättelse om vad som hänt, han har också pekat ut de tre som gärningsmän. Tingsrätten dömer dem till åtta månaders fängelse för misshandel och olaga hot. Männen ska också betala 33 000 kronor i skadestånd till målsäganden.

Men tingsrätten anser inte att misshandeln är att bedöma som grov. Detta eftersom man menar att skadorna mannen fick var begränsade samt att misshandeln inte har pågått så länge som målsäganden uppfattade.