19 sep 2016 06:00

19 sep 2016 06:00

Firar 15 år med jubileumsshow

FALKÖPING: Dalénium i Stenstorp

Dalénium firar 15 år första helgen i oktober. Då blir det bland annat en jubileumsshow.
– Lite best of the best, det kommer puffa och ryka lite extra, säger pedagogen Maria Thieme.

Den första och andra oktober blir det extra festligt på Dalénium science center i Stenstorp. Det är 15-årsjubileum för verksamheten men man uppmärksammar också att Dalénium blivit framröstat till Sveriges bästa science center tre år i rad. Två firande i ett med andra ord.

– Vi kommer ha en jubileumsshow där vi visar best of the best från alla shower vi kört under åren. Det kommer att puffa, ryka och pysa lite extra i den showen, säger pedagogen Maria Thieme som sammanställt jubileumsprogrammet.

Urvalet har pedagogen Per-Olof Blad, som varit med på alla experiment, stått för.

Den 30 september är det Forskarfredag på Dalénium och affischutställningen från Nobelmuseet som visas då är kvar även under jubileumshelgen. Då liksom under helgen blir det en tidsresa till Alfred Nobels laboratorium i Nobelväskans hemlighet.

– Den har vi aldrig erbjudit till allmänheten förut utan bara till skolelever.

Det kommer också att hända lite mer i utställningen under helgen.

– Vi kommer bland annat ha en mindre show, en kolsyreshow, och det delas ut ballonger till alla barn.

Men det är som sagt inte bara 15-årsjubileum som firas under helgen utan även utmärkelsen. Maria Thieme berättar att de är jätteglada på Dalénium efter att ha blivit framröstade till bästa science center i Sverige.

– Det är stort. Det är en bekräftelse. Vi har legat i topp tre flera år i rad och så blev vi etta 2014. Och att vinna tre år i rad, det hade vi aldrig någonsin kunnat tro, säger Maria Thieme.

Den första och andra oktober blir det extra festligt på Dalénium science center i Stenstorp. Det är 15-årsjubileum för verksamheten men man uppmärksammar också att Dalénium blivit framröstat till Sveriges bästa science center tre år i rad. Två firande i ett med andra ord.

– Vi kommer ha en jubileumsshow där vi visar best of the best från alla shower vi kört under åren. Det kommer att puffa, ryka och pysa lite extra i den showen, säger pedagogen Maria Thieme som sammanställt jubileumsprogrammet.

Urvalet har pedagogen Per-Olof Blad, som varit med på alla experiment, stått för.

Den 30 september är det Forskarfredag på Dalénium och affischutställningen från Nobelmuseet som visas då är kvar även under jubileumshelgen. Då liksom under helgen blir det en tidsresa till Alfred Nobels laboratorium i Nobelväskans hemlighet.

– Den har vi aldrig erbjudit till allmänheten förut utan bara till skolelever.

Det kommer också att hända lite mer i utställningen under helgen.

– Vi kommer bland annat ha en mindre show, en kolsyreshow, och det delas ut ballonger till alla barn.

Men det är som sagt inte bara 15-årsjubileum som firas under helgen utan även utmärkelsen. Maria Thieme berättar att de är jätteglada på Dalénium efter att ha blivit framröstade till bästa science center i Sverige.

– Det är stort. Det är en bekräftelse. Vi har legat i topp tre flera år i rad och så blev vi etta 2014. Och att vinna tre år i rad, det hade vi aldrig någonsin kunnat tro, säger Maria Thieme.