27 sep 2016 12:11

27 sep 2016 12:11

Vartofta-Åsaka är årets socken

FALKÖPING: Årets Falbygdssocken 2016 utsedd

Med över 100 röstande vann Vartofta - Åsaka utmärkelsen som 2016 års Falbygdssocken. Juryns motivering är bland annat att det är en gammal genuin landsbygd med en god sammanhållning och en positiv anda.

Vartofta - Åsaka heter den socken i Falköpings kommun som får motta utmärkelsen som årets Falbygdssocken 2016. Priset för bästa socken i kommunen har traditionsenligt delats ut sedan 2004, från och med förra året är det Falköpings kommuns Hembygdsråd som har ansvaret för utmärkelsen. I trakten finns det hela 51 socknar.

– Det har varit en lyckad omröstning med stort deltagande, det var över 100 personer som röstade, berättar Lars-Erik Kullenwall, som ingått i juryn. Idén till utmärkelsen kommer från Öland där man röstar om den bästa byn.

Juryn har flera motiveringar till att just Vartofta - Åsaka blir årets vinnare. Men säger att det finns en positiv anda och en kämpaglöd inom socknen, och det finns framtidvisioner med en imponerande bygdeutveckling. Dessutom är socknen kanske den allra kotätaste i landet, i området håller mjölkgårdarna runt 900 kor. Det finns även stora naturvärden i landskapet med både skogsbygd och slättlandskap. Naturen präglas av istiden och här finns det unika stipagräset kvar. I hembygdsföreningen arbetar man med att vårda de gamla traditionerna och dessutom har man många unga medlemmar.

Vartofta - Åsaka heter den socken i Falköpings kommun som får motta utmärkelsen som årets Falbygdssocken 2016. Priset för bästa socken i kommunen har traditionsenligt delats ut sedan 2004, från och med förra året är det Falköpings kommuns Hembygdsråd som har ansvaret för utmärkelsen. I trakten finns det hela 51 socknar.

– Det har varit en lyckad omröstning med stort deltagande, det var över 100 personer som röstade, berättar Lars-Erik Kullenwall, som ingått i juryn. Idén till utmärkelsen kommer från Öland där man röstar om den bästa byn.

Juryn har flera motiveringar till att just Vartofta - Åsaka blir årets vinnare. Men säger att det finns en positiv anda och en kämpaglöd inom socknen, och det finns framtidvisioner med en imponerande bygdeutveckling. Dessutom är socknen kanske den allra kotätaste i landet, i området håller mjölkgårdarna runt 900 kor. Det finns även stora naturvärden i landskapet med både skogsbygd och slättlandskap. Naturen präglas av istiden och här finns det unika stipagräset kvar. I hembygdsföreningen arbetar man med att vårda de gamla traditionerna och dessutom har man många unga medlemmar.