29 sep 2016 23:02

30 sep 2016 09:43

Orsakade Urd-branden men förnekar mordbrand

FALKÖPING

Den 18-åring som hela tiden har misstänkts för den omfattade Urd-branden har erkänt att han orsakade branden. Men han erkänner inte mordbrand, utan allmänfarlig vårdslöshet.

Polisen förhörde 18-åringen om branden på förskolan Urd i början av augusti och han anhölls misstänkt för mordbrand. Men när han häktades var det inte som misstänkt för det brottet utan för att ha försökt att starta en brand på Kyrkerörsskolan den 4 juli. Han har också åtalats för det brottet – förberedelse till mordbrand. Men innan åtalet kom, vid en av omhäktningsförhandlingarna som hölls bakom stängda dörrar, framförde hans advokat att 18-åringen orsakat Urd-branden. Men han erkände inte mordbrand, utan allmänfarlig vårdslöshet.

– Det innebär att han vidgår att han har orsakat branden, men saknat uppsåt. Jag anser att det är mordbrand, men det är ett framsteg att han erkänt att han orsakade branden, säger åklagaren Berit Andreasson.

Mannen är sedan den förra omhäktningsförhandlingen även häktad för Urd-branden och han genomgår nu också en rättspsykiatrisk undersökning som tar cirka en månad. Utredningen om Urd-branden är klar inom kort, men det är inte säkert att den är helt klar till den 7 oktober som är sista dag för åtal.

– Jag kan behöva begära om ytterligare någon åtalsförlängning. En del förhör återstår, bland annat med den misstänkte.

Polisen förhörde 18-åringen om branden på förskolan Urd i början av augusti och han anhölls misstänkt för mordbrand. Men när han häktades var det inte som misstänkt för det brottet utan för att ha försökt att starta en brand på Kyrkerörsskolan den 4 juli. Han har också åtalats för det brottet – förberedelse till mordbrand. Men innan åtalet kom, vid en av omhäktningsförhandlingarna som hölls bakom stängda dörrar, framförde hans advokat att 18-åringen orsakat Urd-branden. Men han erkände inte mordbrand, utan allmänfarlig vårdslöshet.

– Det innebär att han vidgår att han har orsakat branden, men saknat uppsåt. Jag anser att det är mordbrand, men det är ett framsteg att han erkänt att han orsakade branden, säger åklagaren Berit Andreasson.

Mannen är sedan den förra omhäktningsförhandlingen även häktad för Urd-branden och han genomgår nu också en rättspsykiatrisk undersökning som tar cirka en månad. Utredningen om Urd-branden är klar inom kort, men det är inte säkert att den är helt klar till den 7 oktober som är sista dag för åtal.

– Jag kan behöva begära om ytterligare någon åtalsförlängning. En del förhör återstår, bland annat med den misstänkte.