29 sep 2016 08:36

29 sep 2016 08:36

Tvingades erkänna brott han inte begått

FALKÖPING: Man pressad på pengar

De två personerna som är åtalade misstänkta för att under lång tid ha pressat en man på pengar hade som hållhake på honom en inspelning där han erkände ett försök till sexbrott.
– Han tvingades under hot att erkänna ett brott han inte har begått, säger åklagare Berit Andreasson till SLA.

SLA berättade i tisdags om de två unga personerna från Falköping, 17 och 20 år gamla, som under knappt ett år har pressat en man på pengar vid ett stort antal tillfällen, totalt 35 000 kronor. De två har enligt åklagaren hotat att döda honom om han inte betalade. De hade också hotat att gå till polisen eller offentliggöra en inspelning där han erkänner ett försök till sexuellt övergrepp.

Erkände under hot

– Han kände sig tvingad att erkänna en gärning han inte har begått. Samtidigt som de filmade honom hotade de honom, han blev givetvis rädd, säger åklagaren Berit Andreasson.

Att polisen ens fick kännedom om utpressningshistorien beror på att den utsatte mannen till slut vände sig dit för att få hjälp. Utpressningen pågick till och med samtidigt som polisutredningen – när mannen var hos polisen för att berätta om händelsen ringde en av de nu åtalade personerna för att pressa honom återigen.

Polisen var med

Polisen deltog i planeringen av mötet och kunde tack var det gripa den äldre av det två misstänkta gärningsmännen, denna person var också anhållen under tre dagar i juni.

När de två nu åtalas menar åklagaren att de båda är att anse som gärningsmän, som agerat tillsammans och i samförstånd.

– Det är så jag ser det, sedan får man se vad tingsrätten tycker. 17-åringen är den som haft inspelningen på sin telefon och var också med vid flera tillfällen då den utsatte mannen överlämnade pengar. Men jag har också med ett andrahandsyrkande när det gäller 17-åringen om medhjälp till utpressning.

Preliminärt kommer rättegången att hållas den 14 oktober.

SLA berättade i tisdags om de två unga personerna från Falköping, 17 och 20 år gamla, som under knappt ett år har pressat en man på pengar vid ett stort antal tillfällen, totalt 35 000 kronor. De två har enligt åklagaren hotat att döda honom om han inte betalade. De hade också hotat att gå till polisen eller offentliggöra en inspelning där han erkänner ett försök till sexuellt övergrepp.

Erkände under hot

– Han kände sig tvingad att erkänna en gärning han inte har begått. Samtidigt som de filmade honom hotade de honom, han blev givetvis rädd, säger åklagaren Berit Andreasson.

Att polisen ens fick kännedom om utpressningshistorien beror på att den utsatte mannen till slut vände sig dit för att få hjälp. Utpressningen pågick till och med samtidigt som polisutredningen – när mannen var hos polisen för att berätta om händelsen ringde en av de nu åtalade personerna för att pressa honom återigen.

Polisen var med

Polisen deltog i planeringen av mötet och kunde tack var det gripa den äldre av det två misstänkta gärningsmännen, denna person var också anhållen under tre dagar i juni.

När de två nu åtalas menar åklagaren att de båda är att anse som gärningsmän, som agerat tillsammans och i samförstånd.

– Det är så jag ser det, sedan får man se vad tingsrätten tycker. 17-åringen är den som haft inspelningen på sin telefon och var också med vid flera tillfällen då den utsatte mannen överlämnade pengar. Men jag har också med ett andrahandsyrkande när det gäller 17-åringen om medhjälp till utpressning.

Preliminärt kommer rättegången att hållas den 14 oktober.