15 okt 2016 06:00

15 okt 2016 06:00

Bok- och appsläpp på museet

FALKÖPING: Lokala sägner och väsen i barnboksserie

Boken Jättinnan släpps på Falbygdens museum på söndag. Det är andra boken i serien om Kira och Luppe. Lokala sägner och väsen är med, bland annat Ållebergs ryttare.

Barnboksserien Kiras och Luppes Bestiarium, KLUB, är ett delprojekt inom Kulturarv och spelteknologi i Skaraborg, KASTIS. Hittills är två böcker klara, och i helgen blir det boksläpp i både Skara och Falköping. Det är olika författare och illustratörer till alla böcker, alla har anknytning till dataspelutvecklingsprogrammet på Högskolan i Skövde.

– Hjältarna Kira och Luppe brottas i alla böcker med skurken som är cirkusdirektör. Han vill fånga sagoväsen och tvinga dem att uppträda på hans cirkus, berättar projektledaren Lars Vipsjö.

Samarbete

Boken som släpps i Falköping heter Jättinnan. Lars Vipsjö är författare och magisterstudenten Therese Johansson illustratör. De samarbetar lokalt för att få fram lokala sägner och väsen, i Falköping har de jobbat med Falbygdens museum. I boken dyker Ållebergs ryttare upp liksom jättinnan/drottning Ålla, tomtar, troll och en mängd olika sagoväsen.

– I böckerna finns bokstavsfigurer som man kan skanna och då kommer det upp karaktärer i 3D-grafik på skärmen. I den andra versionen av appen som kommer om åtta-tio veckor kan man börja samla på sagoväsen, klicka på dem och läsa mer fakta, säger Lars Vipsjö.

KASTIS är en samverkans- och kunskapsplattform som finansieras av Skaraborgs kommunalförbund, Högskolan i Skövde och åtta kommuner i Skaraborg.

Barnboksserien Kiras och Luppes Bestiarium, KLUB, är ett delprojekt inom Kulturarv och spelteknologi i Skaraborg, KASTIS. Hittills är två böcker klara, och i helgen blir det boksläpp i både Skara och Falköping. Det är olika författare och illustratörer till alla böcker, alla har anknytning till dataspelutvecklingsprogrammet på Högskolan i Skövde.

– Hjältarna Kira och Luppe brottas i alla böcker med skurken som är cirkusdirektör. Han vill fånga sagoväsen och tvinga dem att uppträda på hans cirkus, berättar projektledaren Lars Vipsjö.

Samarbete

Boken som släpps i Falköping heter Jättinnan. Lars Vipsjö är författare och magisterstudenten Therese Johansson illustratör. De samarbetar lokalt för att få fram lokala sägner och väsen, i Falköping har de jobbat med Falbygdens museum. I boken dyker Ållebergs ryttare upp liksom jättinnan/drottning Ålla, tomtar, troll och en mängd olika sagoväsen.

– I böckerna finns bokstavsfigurer som man kan skanna och då kommer det upp karaktärer i 3D-grafik på skärmen. I den andra versionen av appen som kommer om åtta-tio veckor kan man börja samla på sagoväsen, klicka på dem och läsa mer fakta, säger Lars Vipsjö.

KASTIS är en samverkans- och kunskapsplattform som finansieras av Skaraborgs kommunalförbund, Högskolan i Skövde och åtta kommuner i Skaraborg.