03 jan 2017 06:00

03 jan 2017 06:00

Örnar vid Hornborgasjön

FALKÖPING: Andra gäster under vintern

Transäsongen är förbi för den här gången.
Nu tar örnarna över Hornborgasjöns södra delar igen.
Under januari arrangeras därför örnhelger.

Hornborgasjön är som bekant framför allt känd för alla tranor. Men vintertid när tranorna sedan en bit tillbaka har flyttat vidare så tar i stället örnarna över.

Bakgrunden till örninflyttningen är en räddningsaktion där man började att utfodra örnarna med giftfritt kött vid Trandansen. Den aktionen är nu avslutad och örnarna räddade från utrotningen men länsstyrelsen har valt att fortsätta med utfodringen.

– Vi fortsätter utfordra för att erbjuda våra besökare möjlighet att se de mäktiga djuren vid sjön. Det finns förstås inga garantier, men vi kan utlova goda chanser, säger Länsstyrelsen Västra Götalands naturumföreståndare Sofie Bernhardsson i ett pressmeddelande.

Under 6-8 januari samt 15, 22 och 29 januari anordnar länsstyrelsen örnhelger vid Hornborgasjön då fågelvärdar från Falbygdens fågelklubb och ÖRN-72 finns på plats och hjälper till att identifiera örnar och andra fina fåglar.

Hornborgasjön är som bekant framför allt känd för alla tranor. Men vintertid när tranorna sedan en bit tillbaka har flyttat vidare så tar i stället örnarna över.

Bakgrunden till örninflyttningen är en räddningsaktion där man började att utfodra örnarna med giftfritt kött vid Trandansen. Den aktionen är nu avslutad och örnarna räddade från utrotningen men länsstyrelsen har valt att fortsätta med utfodringen.

– Vi fortsätter utfordra för att erbjuda våra besökare möjlighet att se de mäktiga djuren vid sjön. Det finns förstås inga garantier, men vi kan utlova goda chanser, säger Länsstyrelsen Västra Götalands naturumföreståndare Sofie Bernhardsson i ett pressmeddelande.

Under 6-8 januari samt 15, 22 och 29 januari anordnar länsstyrelsen örnhelger vid Hornborgasjön då fågelvärdar från Falbygdens fågelklubb och ÖRN-72 finns på plats och hjälper till att identifiera örnar och andra fina fåglar.