04 jan 2017 06:00

04 jan 2017 06:00

Skräcken blev en jakt på exponering

FALKÖPING: Snart premiär för Bissen Winroths film

Idén till filmen föddes för 19 år sedan. Nu när den är klar blev den hyperaktuell.
– Dagens jakt på exponering och den virala succén har tagit över av sig självt i berättandet säger Bissen Winroth.
Den 25 februari har filmen premiär.

För lite drygt ett år sedan berättade SLA om Bissen Winroth från Falköping och hans filmprojekt. En idé han fick redan för 19 år sedan men som blev verklighet först under 2016 –och då blev det bråttom eftersom huset i Vara där filmen skulle spelas in skulle säljas.

– Hela projektet har gått bra. Det har varit fantastiskt hur alla ideellt har ställt upp, utan all den hjälpen hade inget blivit av.

Hårt arbete

Nu är filmen, som heter ”In between – the exposure”, färdigklippt och det återstår bara en del finputsning kring ljud och subtila dataanimationer. Animationerna görs av animatören Viktor Nyman, annars har Bissen själv fått göra det mesta av efterbearbetningen.

– Det har varit arbete i princip dygnet runt under hösten.

Du fick idén för 19 år sedan – blev det som du hade tänkt?

– Går man tillbaka 19 år så hade jag nog tänkt att det skulle vara lite mer Hollywood och en klassiskt professionell produktion. Men under åren har jag förstått att det inte skulle bli så. Jag har fått styra in den på riktigt ”independent” och manuset skrevs utifrån de förutsättningarna, berättar Bissen.

Men mycket har också hänt med innehållet. Skräckfilmen som det skulle bli blev något annat.

– Jag tänkte ju skräckfilm men manuset växte under tiden. Nya idéer växte fram och utifrån det blev det nya scener. Nu är det visserligen skräckinslag men det är relationen som står i centrum, konstaterar han.

”Enorm hajp”

Filmen har också kommit att handla om det moderna exponeringssamhället där sociala medier och bloggar allt mer tar över människors liv och vanor.

– Det är en enorm hajp som jag upplever egentligen är en schimär och som nu börjar dö ut. Vi står på krönet och efter det finns bara ihåligheten kvar som kommer att ta över. Vi förtränger allt i jakten på exponering och den virala succén och glömmer att leva här i dag, säger Bissen.

– Den jakten har tagit över av sig självt i berättandet i filmen. Och om det något jag hoppas att den blir ihågkommen för så är det vårt nutidsstatement om hur vi prioriterar i våra liv.

Premiär

Röda mattan-premiär för filmen blir den 25 februari på Cosmorama i Falköping. Två dagar senare görs den kanske sista biovisningen av filmen.

– Om det inte händer något drastiskt och det blir ett väldigt tryck med önskemål så är det så det kommer se ut. Sen är planen att under våren släppa den på en ”video on demand”-tjänst på nätet.

För lite drygt ett år sedan berättade SLA om Bissen Winroth från Falköping och hans filmprojekt. En idé han fick redan för 19 år sedan men som blev verklighet först under 2016 –och då blev det bråttom eftersom huset i Vara där filmen skulle spelas in skulle säljas.

– Hela projektet har gått bra. Det har varit fantastiskt hur alla ideellt har ställt upp, utan all den hjälpen hade inget blivit av.

Hårt arbete

Nu är filmen, som heter ”In between – the exposure”, färdigklippt och det återstår bara en del finputsning kring ljud och subtila dataanimationer. Animationerna görs av animatören Viktor Nyman, annars har Bissen själv fått göra det mesta av efterbearbetningen.

– Det har varit arbete i princip dygnet runt under hösten.

Du fick idén för 19 år sedan – blev det som du hade tänkt?

– Går man tillbaka 19 år så hade jag nog tänkt att det skulle vara lite mer Hollywood och en klassiskt professionell produktion. Men under åren har jag förstått att det inte skulle bli så. Jag har fått styra in den på riktigt ”independent” och manuset skrevs utifrån de förutsättningarna, berättar Bissen.

Men mycket har också hänt med innehållet. Skräckfilmen som det skulle bli blev något annat.

– Jag tänkte ju skräckfilm men manuset växte under tiden. Nya idéer växte fram och utifrån det blev det nya scener. Nu är det visserligen skräckinslag men det är relationen som står i centrum, konstaterar han.

”Enorm hajp”

Filmen har också kommit att handla om det moderna exponeringssamhället där sociala medier och bloggar allt mer tar över människors liv och vanor.

– Det är en enorm hajp som jag upplever egentligen är en schimär och som nu börjar dö ut. Vi står på krönet och efter det finns bara ihåligheten kvar som kommer att ta över. Vi förtränger allt i jakten på exponering och den virala succén och glömmer att leva här i dag, säger Bissen.

– Den jakten har tagit över av sig självt i berättandet i filmen. Och om det något jag hoppas att den blir ihågkommen för så är det vårt nutidsstatement om hur vi prioriterar i våra liv.

Premiär

Röda mattan-premiär för filmen blir den 25 februari på Cosmorama i Falköping. Två dagar senare görs den kanske sista biovisningen av filmen.

– Om det inte händer något drastiskt och det blir ett väldigt tryck med önskemål så är det så det kommer se ut. Sen är planen att under våren släppa den på en ”video on demand”-tjänst på nätet.