Premiär för långvarig tranfestival

FALKÖPING: Nio dagar av aktiviteter

Den 1 april är första dagen på en nio dagar lång festival vid Hornborgasjön. Bortsett från den traditionella fågeldansen innehåller festivalen många aktiviteter för barn och vuxna.

Många personer lockas varje år för att komma och titta på de tusentals tranor när de bjuder på ett av naturens skådespel. Redan nu är 4400 tranor på plats och antalet ökar ständigt.

– Veckan runt 1 april brukar vara då det är mest tranor historiskt sett, säger Maria Comstedt, affärsutvecklare för Visit Hornborgasjön om varför man har satt festivalen på just den tidpunkten.

Detta år arrangerar Visit Hornborgasjön tillsammans med Studiefrämjandet, BirdLife Sverige, Falbygdens fågelklubb, Skövde fågelklubb, Falbygdsresor och Länsstyrelsen i Västra Götaland på aktiviteter utöver de vanliga sevärdheterna.

Nio dagar

Under nio dagar med start lördagen den 1 april blir det en blandning av mat, utställningar, tävlingar, information och marknader för besökarna vid Hornborgasjön.

– Förut har det varit matmarknad och tranans helg lite fritt men nu har vi slagit ihop det, säger Maria.

Under festivalens första två dagar finns fågelvärdar från Falköping och Skövde fågelklubb på plats för att informera om djur- och fågellivet runt sjön. Det blir även aktiviteter för barn och besökarna kan delta i fototävlingar.

– Det är verkligen årets höjdpunkt för oss fågelnördar och vi vill gärna sprida kunskap om tranor, djur och miljövärden som finns runt sjön, säger Kent-Ove Hvass från Skövde fågelkubb i ett pressmeddelande.

Mellan den 3 och 7 april kommer aktiviteter att hållas för skolklasser från Skövde, Falköping och Skara. Totalt är det 700 elever anmälda.

Aktiviteterna är framtagna och hålls av Anette Barr från BirdLife Sverige. Då kommer eleverna att lära sig om naturen och fågellivet med hjälp av stationer med olika praktiska övningar.

Under de sista två dagarna hålls den klassiska matmarknaden med lokala producenter som saluför sina produkter.

Meningen med festivalen menar Maria är bland annat att nå nya målgrupper.

– Medelåldern på besökarna brukar ligga på runt 60 år.

  • Tobias Larsson Franzén

20 mar 2017 16:25

20 mar 2017 16:25