28 apr 2017 11:35

28 apr 2017 16:12

Två döms för skottdramat

FALKÖPING: Familjekonflikt slutade med att anhörig sköts

Två män döms till 7 respektive 6,5 års fängelse för delaktighet i mordförsöket mot en 55-årig man, bror respektive svåger till dem. En syster döms för att inte ha avslöjat planerna, men pappan som skulle ha anstiftat gärningen frias.

En novemberkväll förra året, på en gård utanför Falköping, blev en 55-årig man skjuten i benen och i armen. Skotten avlossades med ett hagelgevär i mörkret. Han utsattes också för en attack med en elpistol, men lyckades ändå köra i väg med bilen.

Kammaråklagare Sofia Karlsson åtalade två män – mannens bror och svåger – och hävdade att de hade försökt att mörda honom. En syster till den skjutne och även hans pappa åtalades. De misstänktes för medhjälp respektive anstiftan. Pappan skulle ha sagt att han ville betala någon för att få bort sonen. Åklagaren menade att en djup och mångårig familjekonflikt låg bakom skjutningen.

Inga förklaringar

Rättegången avslutade för en vecka sedan och på fredagen kom tingsrättens dom. Den 36-årige brodern och den 50-årige svågern döms båda för medhjälp till mordförsök, men vem eller vilka som höll i vapnet är inte styrkt anser domstolen. 36-åringen hade tändsatspartiklar på sina händer men inte i sådan mängd att det går att dra några säkra slutsatser av det. ”Om den som skjutit varit någon annan än XX måste XX dock ha varit införstådd med att hans vapen skulle användas”. Det är också klarlagt anser domstolen att han har deltagit i förberedelser och planering, Han döms till 7 års fängelse.

50-åringen har inte kunnat lämna någon förklaring till att den skjutnes blod hittades i fodralet till hans elpistol. Tingsrätten drar slutsatsen att han medverkat vid gärningen, men anser det ändå inte styrkt att han var med vid bilen när mannen angreps. Däremot har han, om han inte angrep mannen, varit införstådd med i vilket sammanhang elpistolen skulle användas säger domstolen. Även han har deltagit i planering och förberedelse, påföljden blir fängelse i 6,5 år.

Sämre bevisning

Tingsrätten säger att det är mycket med pappans agerande som är märkligt men att det inte finns något som visar att han har anstiftat gärningen. Åtalet mot honom ogillas därför. Systern döms till skyddstillsyn för underlåtelse att avslöja försök till mord.

Kammaråklagare Sofia Karlsson kommenterade kort domen på fredagen.

– Tingsrätten har kommit fram till ungefär samma påföljd för männen som jag yrkade, även om de har en annan rubricering. När det gäller pappan så är jag medveten om att bevisningen blev sämre eftersom den person som kommit med uppgifterna om att han anstiftat gärningen utnyttjade sin rätt att inte vittna vid rättegången.

Det är oklart om domen överklagas.

En novemberkväll förra året, på en gård utanför Falköping, blev en 55-årig man skjuten i benen och i armen. Skotten avlossades med ett hagelgevär i mörkret. Han utsattes också för en attack med en elpistol, men lyckades ändå köra i väg med bilen.

Kammaråklagare Sofia Karlsson åtalade två män – mannens bror och svåger – och hävdade att de hade försökt att mörda honom. En syster till den skjutne och även hans pappa åtalades. De misstänktes för medhjälp respektive anstiftan. Pappan skulle ha sagt att han ville betala någon för att få bort sonen. Åklagaren menade att en djup och mångårig familjekonflikt låg bakom skjutningen.

Inga förklaringar

Rättegången avslutade för en vecka sedan och på fredagen kom tingsrättens dom. Den 36-årige brodern och den 50-årige svågern döms båda för medhjälp till mordförsök, men vem eller vilka som höll i vapnet är inte styrkt anser domstolen. 36-åringen hade tändsatspartiklar på sina händer men inte i sådan mängd att det går att dra några säkra slutsatser av det. ”Om den som skjutit varit någon annan än XX måste XX dock ha varit införstådd med att hans vapen skulle användas”. Det är också klarlagt anser domstolen att han har deltagit i förberedelser och planering, Han döms till 7 års fängelse.

50-åringen har inte kunnat lämna någon förklaring till att den skjutnes blod hittades i fodralet till hans elpistol. Tingsrätten drar slutsatsen att han medverkat vid gärningen, men anser det ändå inte styrkt att han var med vid bilen när mannen angreps. Däremot har han, om han inte angrep mannen, varit införstådd med i vilket sammanhang elpistolen skulle användas säger domstolen. Även han har deltagit i planering och förberedelse, påföljden blir fängelse i 6,5 år.

Sämre bevisning

Tingsrätten säger att det är mycket med pappans agerande som är märkligt men att det inte finns något som visar att han har anstiftat gärningen. Åtalet mot honom ogillas därför. Systern döms till skyddstillsyn för underlåtelse att avslöja försök till mord.

Kammaråklagare Sofia Karlsson kommenterade kort domen på fredagen.

– Tingsrätten har kommit fram till ungefär samma påföljd för männen som jag yrkade, även om de har en annan rubricering. När det gäller pappan så är jag medveten om att bevisningen blev sämre eftersom den person som kommit med uppgifterna om att han anstiftat gärningen utnyttjade sin rätt att inte vittna vid rättegången.

Det är oklart om domen överklagas.