07 jul 2017 11:26

07 jul 2017 11:26

Hovrätten fastställer domar i familjedrama

FALKÖPING

De två män som i tingsrätten dömdes till 7 respektive 6,5 års fängelse för delaktighet i mordförsöket mot en 55-årig man på en mindre ort i Falköpings kommun, får sina domar fastställda av hovrätten.

De båda männen är bror respektive svåger till den 55-årige mannen. I tingsrätten fälldes även systern till skyddstillsyn för att inte ha avslöjat planerna, men hon valde att dra tillbaka sitt överklagande innan hovrättsförhandlingarna startade.

I familjedramat som utspelade sig på en gård utanför Falköping i november förra året, blev en 55-årig man skjuten i benen och i armen. Skotten avlossades med ett hagelgevär i mörkret. Han utsattes också för en attack med en elpistol, men lyckades ändå köra i väg med bilen.

Pappan friades

Under utredningens gång har även 55-åringens pappa misstänkts för inblandning, men denne friades i tingsrätten från anklagelsen om anstiftan till försök av mord.

Enligt kammaråklagare Sofia Karlsson har de båda dömda männen, den 36-årige brodern och den 50-årige svågern – haft en långvarig konflikt med 55-åringen.

Tingsrätten kunde i sin dom inte finna det styrkt vem eller vilka som höll i vapnen, men fann det klarlagt att de båda männen gemensamt hade deltagit i planering och föreberedelserna bakom skjutningen.

36-åringen hade tändsatspartiklar på sina händer men inte i sådan mängd att rätten kunde dra några säkra slutsatser av det och 50-åringen har under utredningen och förhandlingarna i tingsrätt och hovrätt inte kunnat lämna någon förklaring till att den skjutnes blod hittades i fodralet till hans elpistol.

Hovrätten ändrar endast tingsrättens påföljd i den mening att det skadestånd som de båda männen gemensamt och solidariskt ska betala till 55-åringen, höjs med drygt 15 000 kronor till totalt 135 286 kronor.

De båda männen är bror respektive svåger till den 55-årige mannen. I tingsrätten fälldes även systern till skyddstillsyn för att inte ha avslöjat planerna, men hon valde att dra tillbaka sitt överklagande innan hovrättsförhandlingarna startade.

I familjedramat som utspelade sig på en gård utanför Falköping i november förra året, blev en 55-årig man skjuten i benen och i armen. Skotten avlossades med ett hagelgevär i mörkret. Han utsattes också för en attack med en elpistol, men lyckades ändå köra i väg med bilen.

Pappan friades

Under utredningens gång har även 55-åringens pappa misstänkts för inblandning, men denne friades i tingsrätten från anklagelsen om anstiftan till försök av mord.

Enligt kammaråklagare Sofia Karlsson har de båda dömda männen, den 36-årige brodern och den 50-årige svågern – haft en långvarig konflikt med 55-åringen.

Tingsrätten kunde i sin dom inte finna det styrkt vem eller vilka som höll i vapnen, men fann det klarlagt att de båda männen gemensamt hade deltagit i planering och föreberedelserna bakom skjutningen.

36-åringen hade tändsatspartiklar på sina händer men inte i sådan mängd att rätten kunde dra några säkra slutsatser av det och 50-åringen har under utredningen och förhandlingarna i tingsrätt och hovrätt inte kunnat lämna någon förklaring till att den skjutnes blod hittades i fodralet till hans elpistol.

Hovrätten ändrar endast tingsrättens påföljd i den mening att det skadestånd som de båda männen gemensamt och solidariskt ska betala till 55-åringen, höjs med drygt 15 000 kronor till totalt 135 286 kronor.