Skänker kajak till kanotklubb på Kuba

SKÖVDE: Tävlingskajaken får lådtransport till Kuba

Dansläraren Frank Wurm är även en hängiven kanotist. På Kuba kom han i kontakt med en kanotklubb han ville hjälpa med utrustning. Nu ska de få en kajak som han skänker.

Stenstorpsbon Frank Wurm är mest känd som danslärare. Men även kanotsporten ligger honom varmt om hjärtat.

Efter flera resor till Kuba kom han i kontakt med en kanotklubb i staden Matanzas. Klubben hade kajaker att låna ut, och när han fick se skicket på deras kanoter så bestämde han sig för att hjälpa till.

– Det är människor som har det fattigt och jag ville hjälpa klubben. De skulle absolut inte ha råd att köpa en ny kajak, berättar Frank. Deras utrustning är i fruktansvärt dåligt skick, det är kanoter i glasfiber som är hoplappade med tejp, säger han.

Tävlingskajaken i kolfiber han ger bort är omsorgsfullt nedpackad i en 5,5 meter lång trälåda som ska nå Kuba med båtfrakt. Gåvan sker officiellt via en kanotklubb i Skaraborg, på så vis är det säkrare att kajaken inte hamnar i fel händer på Kuba.

– Jag har paddlat sedan jag var 16 år, berättar han. Jag var med i tjeckoslovakiska landslaget och tävlade på 1960-talet, nu tränar jag som veteran, säger 76-åringen.

1965 fick Frank nog av det kommunistiska Tjeckoslovakien och hoppade av till Sverige, han beskriver sig som en stor anti-kommunist. Att hjälpa sina kubanska kanotvänner ser han nu som något självklart.

– Inom ett par veckor hoppas jag kajaken är på väg till dem, säger Frank.

28 aug 2017 06:00

28 aug 2017 10:39