20 dec 2017 13:14

21 dec 2017 11:32

Fyra unga frias helt från fritagning och överfall

FALKÖPING: Dom i Skaraborgs tingsrätt

Kvinnan som arbetade på behandlingshemmet överfölls, bakbands och fick en kniv mot halsen. Men nu frias de fyra som var åtalade för en planerad fritagning av en ung kvinna på boendet – trots att dna från en av dem hittats på kvinnans jacka.

SLA har vid flera tillfällen skrivit om det grova brott som Madeleine Jansson utsattes för i december 2014. Hon arbetade på ett behandlingshem i Falköpings kommun och en av de intagna, en ung kvinna, ville gå ut. Madeleine följde med, ute var det kolsvart och hon överfölls av två maskerade män. En höll en kniv mot hennes hals och de band hennes händer och fötter. Madeleine chockades, men tog sig loss och larmade.

Fyra åtalades

Fyra unga, födda mellan 1991 och 1995, åtalades först i början av 2017 för den planerade fritagningen. Åtalspunkterna gällde olaga frihetsberövande och anstiftan till brottet, hot mot tjänsteman och anstiftan, främjande av flykt och anstiftan till även det brottet.

I våras ställdes rättegången in då en av de åtalade inte dök upp, men för några veckor sedan blev den äntligen av. ”Det är jobbigt att möta dem, men ändå skönt att rättegången blir av” sade Madeleine till SLA.

Alla frias

Alla de fyra åtalade har hela tiden nekat till brott. Och när Skaraborgs tingsrätt på onsdagen meddelade sin dom står det också klart att alla frias.

Tingsrätten säger i domen att Madeleine har utsatts för brottet hon berättat om – men frågan i målet har enligt tingsrätten handlat om ifall åklagaren har kunna styrka att det är just de åtalade som utsatte henne för angreppet.

Domstolen konstaterar att man även friar en av männen trots att det bland annat finns bevisning som talar för att han är skyldig. Men domstolen anser att man inte kan lämna hans förklaring utan avseende, även om den är långsökt.

Blodfläckar

Det handlar om att de två blodfläckar som hittades på Madeleines jacka efter överfallet innehöll mannens dna. Fläckarnas placering stämmer också överens med vad hon berättat om händelseförloppet. Mannen hävdade att gärningsmannen måste fått hans blodfläckar på sig tidgare, han hade nämligen skurit sig på en kniv som gärningsmannen tog i.

Domen kan överklagas till och med den 10 januari.

SLA har vid flera tillfällen skrivit om det grova brott som Madeleine Jansson utsattes för i december 2014. Hon arbetade på ett behandlingshem i Falköpings kommun och en av de intagna, en ung kvinna, ville gå ut. Madeleine följde med, ute var det kolsvart och hon överfölls av två maskerade män. En höll en kniv mot hennes hals och de band hennes händer och fötter. Madeleine chockades, men tog sig loss och larmade.

Fyra åtalades

Fyra unga, födda mellan 1991 och 1995, åtalades först i början av 2017 för den planerade fritagningen. Åtalspunkterna gällde olaga frihetsberövande och anstiftan till brottet, hot mot tjänsteman och anstiftan, främjande av flykt och anstiftan till även det brottet.

I våras ställdes rättegången in då en av de åtalade inte dök upp, men för några veckor sedan blev den äntligen av. ”Det är jobbigt att möta dem, men ändå skönt att rättegången blir av” sade Madeleine till SLA.

Alla frias

Alla de fyra åtalade har hela tiden nekat till brott. Och när Skaraborgs tingsrätt på onsdagen meddelade sin dom står det också klart att alla frias.

Tingsrätten säger i domen att Madeleine har utsatts för brottet hon berättat om – men frågan i målet har enligt tingsrätten handlat om ifall åklagaren har kunna styrka att det är just de åtalade som utsatte henne för angreppet.

Domstolen konstaterar att man även friar en av männen trots att det bland annat finns bevisning som talar för att han är skyldig. Men domstolen anser att man inte kan lämna hans förklaring utan avseende, även om den är långsökt.

Blodfläckar

Det handlar om att de två blodfläckar som hittades på Madeleines jacka efter överfallet innehöll mannens dna. Fläckarnas placering stämmer också överens med vad hon berättat om händelseförloppet. Mannen hävdade att gärningsmannen måste fått hans blodfläckar på sig tidgare, han hade nämligen skurit sig på en kniv som gärningsmannen tog i.

Domen kan överklagas till och med den 10 januari.