11 jan 2018 08:16

11 jan 2018 08:18

Friande dom om brutalt överfall överklagas

FALKÖPING: Anställd knivhotades och bakbands vid fritagning

De fyra som åtalades misstänkta för en planerad fritagning av en ung kvinna och i samband med detta brutalt överföll en anställd på boendet friades helt i tingsrätten. Nu överklagar åklagaren och kräver 2,5 års fängelse för två av dem.

Det grova brott som Madeleine Jansson, anställd på behandlingshemmet i Falköpings kommun, utsattes för inträffade för drygt tre år sedan, i december 2014. Madeleine fick gå med en av de intagna, en ung kvinna, ut på kvällen. Hon överfölls av två maskerade män, hon fick en kniv mot halsen och de band hennes händer och fötter.

Fyra åtalades

Polisen misstänkte tidigt att det handlade om en planerad fritagning av den unga kvinnan, en fritagning som hon skulle varit med i att planera. Först i början av förra året åtalades fyra personer, födda mellan 1991 och 1995. Två män åtalades misstänkta för hot mot tjänsteman och olaga frihetsberövande och två kvinnor för anstiftan till brotten.

Friande dom

Rättegången hölls i Skaraborgs tingsrätt i november där de åtalade förnekade brott. Några dagar före jul kom domen – de fyra friades helt. Tingsrätten ifrågasatte inte att Madeleine hade utsatts för överfallet, men domstolen ansåg inte att det var styrkt att det var de fyra som var skyldiga.

Domstolen konstaterade bland annat att man friade en av männen trots att det fanns bevisning som talade för hans skuld. Men domstolen tyckte inte att man kunde lämna hans förklaring om hur hans blod hamnat på Madeleines jacka utan avseende, även om förklaringen var långsökt. Han hävdade att gärningsmannen måste fått hans blod på sig tidigare då han hade skurit sig på en kniv som gärningsmannen tog i.

Yrkar fängelse

När åklagare Hampus Sabel nu överklagar till hovrätten nämner han bland annat blodfläckarna och säger att de satt på jackan precis där Madeleine uppgett att gärningsmannen tagit. Detta, anser åklagaren, talar med betydande styrka för att mannen är gärningsman.

Sammantaget anser åklagaren att de fyra ska dömas för de åtalade gärningarna. Påföljden för männen ska vara fängelse i 2,5 år, för en av kvinnorna fängelse i 1,5 år och för den kvinna som fritagningen gällde skyddstillsyn i kombination med ett kortare fängelsestraff.

Det grova brott som Madeleine Jansson, anställd på behandlingshemmet i Falköpings kommun, utsattes för inträffade för drygt tre år sedan, i december 2014. Madeleine fick gå med en av de intagna, en ung kvinna, ut på kvällen. Hon överfölls av två maskerade män, hon fick en kniv mot halsen och de band hennes händer och fötter.

Fyra åtalades

Polisen misstänkte tidigt att det handlade om en planerad fritagning av den unga kvinnan, en fritagning som hon skulle varit med i att planera. Först i början av förra året åtalades fyra personer, födda mellan 1991 och 1995. Två män åtalades misstänkta för hot mot tjänsteman och olaga frihetsberövande och två kvinnor för anstiftan till brotten.

Friande dom

Rättegången hölls i Skaraborgs tingsrätt i november där de åtalade förnekade brott. Några dagar före jul kom domen – de fyra friades helt. Tingsrätten ifrågasatte inte att Madeleine hade utsatts för överfallet, men domstolen ansåg inte att det var styrkt att det var de fyra som var skyldiga.

Domstolen konstaterade bland annat att man friade en av männen trots att det fanns bevisning som talade för hans skuld. Men domstolen tyckte inte att man kunde lämna hans förklaring om hur hans blod hamnat på Madeleines jacka utan avseende, även om förklaringen var långsökt. Han hävdade att gärningsmannen måste fått hans blod på sig tidigare då han hade skurit sig på en kniv som gärningsmannen tog i.

Yrkar fängelse

När åklagare Hampus Sabel nu överklagar till hovrätten nämner han bland annat blodfläckarna och säger att de satt på jackan precis där Madeleine uppgett att gärningsmannen tagit. Detta, anser åklagaren, talar med betydande styrka för att mannen är gärningsman.

Sammantaget anser åklagaren att de fyra ska dömas för de åtalade gärningarna. Påföljden för männen ska vara fängelse i 2,5 år, för en av kvinnorna fängelse i 1,5 år och för den kvinna som fritagningen gällde skyddstillsyn i kombination med ett kortare fängelsestraff.