08 nov 2013 09:20

23 jan 2015 15:34

Hemmet är deras hobby

Näringsliv: Hem och hobbys nya jättebutik - ett positivt kaos

I snart 40 år har butiksnamnet Hem & Hobby varit en del av handelslivet i Hjo. Det hela började när Elisabeth Björck startade sin lilla hobbybutik på Långgatan. I dag är hela familjen Björck/Weborg involverade i verksamheten, som nyligen gjorde sin största satsning någonsin med en ny butiksbyggnad på över 3 500 kvadratmeter.

– När vi var små hjälpte vi till och plockade flirtkulor i plastpåsar. Vi har alltid varit involverade i mammas och pappas butiksverksamhet, säger Sara och Daniel Björck. Nu mera arbetar de båda - och även brodern Magnus, heltid inom familjeföretaget med mamma Elisabeth Björck och pappa Hans Weborg i spetsen.

Det var 1975 som Elisabeth startade butiken Hem & Hobby på Långgatan där hemslöjd och pysselmaterial var de stora bruksvarorna. Förutom flirtkulor, läderband och flätade korgar fanns också en vävstol i butiken, där Elisabeth gjorde egna löpare i olika former och färger till försäljning. Hon hade också tyger i lokalen vägg i vägg, men ganska så snart slogs den väggen ut och hobbyartiklar blandades med textilier.

Och mer kom det att bli, både i butiksutrymme och i produkter. 1987 öppnade man butik i Skövde och fyra år senare flyttades tygdelen från Långgatan till Skövdevägen i Hjo, bredvid gamla Röda bodens lokaler. Där blev man kvar fram till 1999 då en helt ny butik byggdes lite längre väster ut på Skövdevägen. De senaste åren har denna byggnad varit den som i folkmun kallats ”stora Hem & Hobby” och butiken som man utökade med 1994 i hamnkvarteret blev ”lilla Hem & Hobby”.

Så har det sett ut. Familjen Björck/Weborg har drivit ”lilla” och ”stora” Hem & Hobby - och butiken i Skövde -alla med inredning och tyger i fokus. För ungefär två år sedan inledde man planeringen av ytterligare ett bygge, den största satsningen någonsin genom företagets snart 40-åriga historia.

Många bäckar små

Förra året togs det första spadtaget till den nya byggnaden och nu, för ungefär en månad sedan invigdes det stora varuhuset på 3500 kvadratmeter. I den nya butiken finns varor som den vana Hem & Hobby-kunden känner igen väl sedan tidigare, men också ett utökat sortiment av helt nya artiklar.

Enligt familjen har det länge funnits ett behov av att utöka med produkter som tidigare saknats. Bland annat har hund- och kattmat, städartiklar, verktyg, kläder och kryddor tillkommit som helt nya produkter. Och utbudet av lampor, husgeråd, konstgjorda växter och mattor har utökats ytterligare mot tidigare.

– Jag hörde två kunder i veckan som sa att de tyckte de hittat allting som de behövde här. Då känner man sig nöjd, säger Sara glatt.

På frågan vad som säljer bäst är svaret delat.

– Det finns inget som man direkt kan sätta fingret på, som står för 20 procent av omsättningen eller så, men servetter är något som vi alltid sålt mycket av, säger Daniel.

Lika för alla

Mottot är lågt pris för alla – alltid, vilket innebär att butiken inte använder sig av kundklubbserbjudanden, reor eller utförsäljningar.

– Vi är emot allting sådant. Köper man en vara ska man inte nästa vecka se den nedsatt till halva priset. Det skapar bitterhet bland kunderna. Vi håller låga priser från början istället. Ibland kan vi dock göra vad vi känner är ”felinköp”, då kan vi sätta ned de varorna, säger Daniel.

– Oavsett om man handlar hos oss varannan dag eller bara en gång om året ska alla ha samma förutsättningar, fyller Sara i.

Volym säljer volym

Den nya butiken på Åsen, mitt emot den gamla, har sedan invigningen i oktober dagligen haft fullparkerat på sina 76 platser i anslutning till butiken, och på helgerna har de gamla parkeringsplatserna tvärs över gatan tagits till.

– Vi visste att nyöppningen skulle innebära mycket kunder, men inte så här mycket! säger Sara. Det har varit kaos – ett positivt kaos.

I samband med den nybyggda butiken och de utökade ytorna har man kunnat beställa hem större volymer, vilket ger bättre inköpspriser. Många av leverantörerna har familjen handlat av i många, många år. Nu har man också utökat leverantörer.

– Till exempel gjorde vi ett byte av djurmatsleverantören. Nu när vi valt att satsa en hel avdelning på hund- och katt har vi hittat en bra leverantör som bara arbetar med just djurmat. Det innebär säkrare leveranstider än när vi handlat djurmat från leverantörer som haft ett blandat utbud av varor, säger Daniel.

Lockar till stan

Hem & Hobbys två gamla butiker i Hjo ligger nu vilande sedan öppningen av den nya. I framtiden är tanken att på Skövdevägen kunna sälja partivaror och att butiken nere i hamnen ska kunna fungera som sommarbutik. Men företagets stora affärsområde har kommit att bli just den västra delen av kommunen.

– Hade det funnits parkeringsmöjligheter och utrymmen anpassade för vår verksamhet nere i stan så hade vi naturligtvis kunnat vara där, men nu är det inte så. Vi har valt att satsa här. Vi är jätteglada att vi kan locka så många utifrån till Hjo, säger Daniel.

– När vi var små hjälpte vi till och plockade flirtkulor i plastpåsar. Vi har alltid varit involverade i mammas och pappas butiksverksamhet, säger Sara och Daniel Björck. Nu mera arbetar de båda - och även brodern Magnus, heltid inom familjeföretaget med mamma Elisabeth Björck och pappa Hans Weborg i spetsen.

Det var 1975 som Elisabeth startade butiken Hem & Hobby på Långgatan där hemslöjd och pysselmaterial var de stora bruksvarorna. Förutom flirtkulor, läderband och flätade korgar fanns också en vävstol i butiken, där Elisabeth gjorde egna löpare i olika former och färger till försäljning. Hon hade också tyger i lokalen vägg i vägg, men ganska så snart slogs den väggen ut och hobbyartiklar blandades med textilier.

Och mer kom det att bli, både i butiksutrymme och i produkter. 1987 öppnade man butik i Skövde och fyra år senare flyttades tygdelen från Långgatan till Skövdevägen i Hjo, bredvid gamla Röda bodens lokaler. Där blev man kvar fram till 1999 då en helt ny butik byggdes lite längre väster ut på Skövdevägen. De senaste åren har denna byggnad varit den som i folkmun kallats ”stora Hem & Hobby” och butiken som man utökade med 1994 i hamnkvarteret blev ”lilla Hem & Hobby”.

Så har det sett ut. Familjen Björck/Weborg har drivit ”lilla” och ”stora” Hem & Hobby - och butiken i Skövde -alla med inredning och tyger i fokus. För ungefär två år sedan inledde man planeringen av ytterligare ett bygge, den största satsningen någonsin genom företagets snart 40-åriga historia.

Många bäckar små

Förra året togs det första spadtaget till den nya byggnaden och nu, för ungefär en månad sedan invigdes det stora varuhuset på 3500 kvadratmeter. I den nya butiken finns varor som den vana Hem & Hobby-kunden känner igen väl sedan tidigare, men också ett utökat sortiment av helt nya artiklar.

Enligt familjen har det länge funnits ett behov av att utöka med produkter som tidigare saknats. Bland annat har hund- och kattmat, städartiklar, verktyg, kläder och kryddor tillkommit som helt nya produkter. Och utbudet av lampor, husgeråd, konstgjorda växter och mattor har utökats ytterligare mot tidigare.

– Jag hörde två kunder i veckan som sa att de tyckte de hittat allting som de behövde här. Då känner man sig nöjd, säger Sara glatt.

På frågan vad som säljer bäst är svaret delat.

– Det finns inget som man direkt kan sätta fingret på, som står för 20 procent av omsättningen eller så, men servetter är något som vi alltid sålt mycket av, säger Daniel.

Lika för alla

Mottot är lågt pris för alla – alltid, vilket innebär att butiken inte använder sig av kundklubbserbjudanden, reor eller utförsäljningar.

– Vi är emot allting sådant. Köper man en vara ska man inte nästa vecka se den nedsatt till halva priset. Det skapar bitterhet bland kunderna. Vi håller låga priser från början istället. Ibland kan vi dock göra vad vi känner är ”felinköp”, då kan vi sätta ned de varorna, säger Daniel.

– Oavsett om man handlar hos oss varannan dag eller bara en gång om året ska alla ha samma förutsättningar, fyller Sara i.

Volym säljer volym

Den nya butiken på Åsen, mitt emot den gamla, har sedan invigningen i oktober dagligen haft fullparkerat på sina 76 platser i anslutning till butiken, och på helgerna har de gamla parkeringsplatserna tvärs över gatan tagits till.

– Vi visste att nyöppningen skulle innebära mycket kunder, men inte så här mycket! säger Sara. Det har varit kaos – ett positivt kaos.

I samband med den nybyggda butiken och de utökade ytorna har man kunnat beställa hem större volymer, vilket ger bättre inköpspriser. Många av leverantörerna har familjen handlat av i många, många år. Nu har man också utökat leverantörer.

– Till exempel gjorde vi ett byte av djurmatsleverantören. Nu när vi valt att satsa en hel avdelning på hund- och katt har vi hittat en bra leverantör som bara arbetar med just djurmat. Det innebär säkrare leveranstider än när vi handlat djurmat från leverantörer som haft ett blandat utbud av varor, säger Daniel.

Lockar till stan

Hem & Hobbys två gamla butiker i Hjo ligger nu vilande sedan öppningen av den nya. I framtiden är tanken att på Skövdevägen kunna sälja partivaror och att butiken nere i hamnen ska kunna fungera som sommarbutik. Men företagets stora affärsområde har kommit att bli just den västra delen av kommunen.

– Hade det funnits parkeringsmöjligheter och utrymmen anpassade för vår verksamhet nere i stan så hade vi naturligtvis kunnat vara där, men nu är det inte så. Vi har valt att satsa här. Vi är jätteglada att vi kan locka så många utifrån till Hjo, säger Daniel.

  • Malin Ingsten