19 nov 2013 15:00

23 jan 2015 15:34

Dags för däckbyte

VINTERVÄGLAG: Från första december ska vinterdäcken vara på

En undersökning visar att var fjärde bilist väntar med däckskifte fram tills den dag då snö och kyla är ett faktum. Något som John Jarlstål på Gummicentralen kan bekräfta.
– Väldigt många väntar väldigt länge innan de tar tag i däckbytet, säger han.

Snö och kyla har länge låtit vänta på sig, vilket har gjort att många avvaktat med byte till vinterdäck. Detta har man märkt av på Gummicentralen då tempot varit relativt lugnt eftersom perioden för däckbyte i år blivit utdragen.

– Vi har bytt mycket men vi väntar oss en viss anstormning då den riktiga kylan och halkan slår till. Generellt tycker jag att väldigt många väntar väldigt länge med att byta från sommar till vinterdäck, säger John Jarlstål på Gummicentralen.

Han säger att det från år till år alltid är svårt att förutse när det är dags att byta däck, men att månadsskiftet mellan oktober och november brukar vara en bra tid att börja förbereda sig för vinterväglaget om det inte redan innan dess slagit till.

– Vissa år slår väglaget om över en natt och många har då inte varit förutseende. Då slirar man iväg till jobbet på sommardäcken och utgör fara både för sig själv och andra. Samtidigt vill ju ingen byta allt för tidigt.

Inkörningsperiod

Men nu är det hög tid att förbereda sig för halkan om man inte redan gjort det. Morgontemperaturen har flera gånger legat kring den luriga nollan och både nya och gamla dubbdäck har en viss inkörningsperiod innan de är optimala för vinterväglaget.

– Ungefär 75 procent av bilisterna kör med dubbdäck och de nya har en inkörningsperiod på cirka 50 mil innan de är som bäst när man startar och stannar. Även ett tidigare använt vinterdäck behöver ett antal mil för att gummit ska ruggas upp ordenligt igen, säger John.

Sedan första oktober har det varit tillåtet att använda vinterdäck, och från första december fram till sista mars är det lag på att använda vinterdäck om vinterväglag råder.

Snö och kyla har länge låtit vänta på sig, vilket har gjort att många avvaktat med byte till vinterdäck. Detta har man märkt av på Gummicentralen då tempot varit relativt lugnt eftersom perioden för däckbyte i år blivit utdragen.

– Vi har bytt mycket men vi väntar oss en viss anstormning då den riktiga kylan och halkan slår till. Generellt tycker jag att väldigt många väntar väldigt länge med att byta från sommar till vinterdäck, säger John Jarlstål på Gummicentralen.

Han säger att det från år till år alltid är svårt att förutse när det är dags att byta däck, men att månadsskiftet mellan oktober och november brukar vara en bra tid att börja förbereda sig för vinterväglaget om det inte redan innan dess slagit till.

– Vissa år slår väglaget om över en natt och många har då inte varit förutseende. Då slirar man iväg till jobbet på sommardäcken och utgör fara både för sig själv och andra. Samtidigt vill ju ingen byta allt för tidigt.

Inkörningsperiod

Men nu är det hög tid att förbereda sig för halkan om man inte redan gjort det. Morgontemperaturen har flera gånger legat kring den luriga nollan och både nya och gamla dubbdäck har en viss inkörningsperiod innan de är optimala för vinterväglaget.

– Ungefär 75 procent av bilisterna kör med dubbdäck och de nya har en inkörningsperiod på cirka 50 mil innan de är som bäst när man startar och stannar. Även ett tidigare använt vinterdäck behöver ett antal mil för att gummit ska ruggas upp ordenligt igen, säger John.

Sedan första oktober har det varit tillåtet att använda vinterdäck, och från första december fram till sista mars är det lag på att använda vinterdäck om vinterväglag råder.

  • Malin Ingsten