12 mar 2014 06:00

23 jan 2015 15:40

Lill-Babs och Lotta berättade om livet

– Det som är roligt är att detta är ett stycke svenskt nöjesliv. Tänk vilka fantastiska personer som finns med. Allt ifrån Ella Fitzgerald, Quincy Jones till ABBA, Monica Zetterlund och...
– Stopp! Nu gör du så där igen - flyttar fokus, pratar bort. Den här boken handlar faktiskt först och främst om dig Barbro, avbröt Lotta Bromé bestämt då de båda samtalade inför publiken på Park i Hjo.

När Barbro ”Lill-Babs” Svennson och radiojournalisten Lotta Bromé gästade Hjo var det för att berätta om den gemensamt framställda boken om Barbros 60 år som artist. Lotta Bromé har skrivit de korta texterna som inleder varje kapitel, men annars är det främst bokens alla bilder som står i fokus.

Det var Barbros dotter, Malin Berghagen, som kom med idén om boken, då hon efter en vattenskada fick rädda och då samtidigt gå igenom lådor på förrådet. Lådor med bland annat foton. Det var då det slog henne vilka historier bilderna i sig bär. Hon talade med förläggaren Eva Ahlqvist om sina tankar och detta blev sedan starten för Evas egna företag EA Förlag. Sedan dröjde det inte länge förrän Lotta Bromé föreslog sig själv som lämplig kandidat att framställa boken. Något som föll alla parter i smaken.

– Jag blev jätteglad att Lotta ville göra det här. Jag brukar ringa till radion ibland och berömma henne när jag lyssnat till hennes program. Däremot kände vi inte varandra privat innan detta arbetet, men vi har nog alltid ändå känt igen oss i varandra, berättar Barbro.

Fotona gav historierna

De påbörjade sitt bokprojekt uppe i Järvsö. Lotta och hennes dotter fick komma hem till Barbro, som konkade kartong efter kartong med bilder. Efter 15 lådor tyckte Lotta att det räckte, och de började sålla i materialet. Samtidigt mynnade varje bild ut i olika berättelser, lustiga historier och en del svåra minnen. Resultatet blev till sist boken, som bland annat tar upp familjens band till varandra, myter, möten med andra artister, textförfattare och männen. Allt gestaltat med bilder med tillhörande kommentarer från Barbro och funderingar från Lotta.

– Vi tänkte först gjort boken i kronologisk ordning, men det kändes svårt, Barbro är på något sätt tidlös och är alla åldrar på en och samma gång. När vi åkte från henne och Järvsö efter de där första dagarna av arbete, frågade min dotter Bonnie mig hur gammal Barbro egentligen var. När jag sa 75, svarade Bonnie att 'hon har väldigt mycket energi för att vara så gammal', berättar Lotta.

Alla välkomna till Järvsö

Många liknande små berättelser bjöds åhörarna på i samtalet på Park. De utgick från just kapitlen i boken, som också utgör olika skeenden i Barbros liv. Begreppet folkkär, återkom flera gånger, men hur blir man det? undrade Lotta.

– Jag tror att det som framkommer i många av bilderna är att jag är ganska vanlig. Jag vill inte vara märkvärdig, har inga dyra tavlor på väggarna och skulle inte neka någon att komma över på en kopp kaffe. Jag skulle gärna bjuda er allihop hem till mig, men det går kanske inte, säger Barbro och ser ut över publiken, drygt hundra personer.

Kvällen avslutades med sång, boksignering och mingel, arrangerat av Hjo Bokhandel tillsammans med kulturkvarteret Pedagogien.

– Jag får säga att efter den här kvällen så känns det på något sätt som att vi alla ändå varit hemma hos dig en stund, sa kulturarrangör Olle Widén till Barbro.

När Barbro ”Lill-Babs” Svennson och radiojournalisten Lotta Bromé gästade Hjo var det för att berätta om den gemensamt framställda boken om Barbros 60 år som artist. Lotta Bromé har skrivit de korta texterna som inleder varje kapitel, men annars är det främst bokens alla bilder som står i fokus.

Det var Barbros dotter, Malin Berghagen, som kom med idén om boken, då hon efter en vattenskada fick rädda och då samtidigt gå igenom lådor på förrådet. Lådor med bland annat foton. Det var då det slog henne vilka historier bilderna i sig bär. Hon talade med förläggaren Eva Ahlqvist om sina tankar och detta blev sedan starten för Evas egna företag EA Förlag. Sedan dröjde det inte länge förrän Lotta Bromé föreslog sig själv som lämplig kandidat att framställa boken. Något som föll alla parter i smaken.

– Jag blev jätteglad att Lotta ville göra det här. Jag brukar ringa till radion ibland och berömma henne när jag lyssnat till hennes program. Däremot kände vi inte varandra privat innan detta arbetet, men vi har nog alltid ändå känt igen oss i varandra, berättar Barbro.

Fotona gav historierna

De påbörjade sitt bokprojekt uppe i Järvsö. Lotta och hennes dotter fick komma hem till Barbro, som konkade kartong efter kartong med bilder. Efter 15 lådor tyckte Lotta att det räckte, och de började sålla i materialet. Samtidigt mynnade varje bild ut i olika berättelser, lustiga historier och en del svåra minnen. Resultatet blev till sist boken, som bland annat tar upp familjens band till varandra, myter, möten med andra artister, textförfattare och männen. Allt gestaltat med bilder med tillhörande kommentarer från Barbro och funderingar från Lotta.

– Vi tänkte först gjort boken i kronologisk ordning, men det kändes svårt, Barbro är på något sätt tidlös och är alla åldrar på en och samma gång. När vi åkte från henne och Järvsö efter de där första dagarna av arbete, frågade min dotter Bonnie mig hur gammal Barbro egentligen var. När jag sa 75, svarade Bonnie att 'hon har väldigt mycket energi för att vara så gammal', berättar Lotta.

Alla välkomna till Järvsö

Många liknande små berättelser bjöds åhörarna på i samtalet på Park. De utgick från just kapitlen i boken, som också utgör olika skeenden i Barbros liv. Begreppet folkkär, återkom flera gånger, men hur blir man det? undrade Lotta.

– Jag tror att det som framkommer i många av bilderna är att jag är ganska vanlig. Jag vill inte vara märkvärdig, har inga dyra tavlor på väggarna och skulle inte neka någon att komma över på en kopp kaffe. Jag skulle gärna bjuda er allihop hem till mig, men det går kanske inte, säger Barbro och ser ut över publiken, drygt hundra personer.

Kvällen avslutades med sång, boksignering och mingel, arrangerat av Hjo Bokhandel tillsammans med kulturkvarteret Pedagogien.

– Jag får säga att efter den här kvällen så känns det på något sätt som att vi alla ändå varit hemma hos dig en stund, sa kulturarrangör Olle Widén till Barbro.

  • Malin Ingsten