29 apr 2014 20:40

23 jan 2015 15:43

Utsatt under minst två helger i rad

Norra Fågelås kyrka med anor från medeltiden har utsatts för stöld. Stuprör, åskledare och en port av koppar har stulits vid åtminstone två tillfällen de senaste helgerna.

I stort sett alla stuprör som går att ta loss från marken har stulits från kyrkan i Norra Fågelås.

– Natten mellan påskafton och påskdagen stals fem stuprör av koppar och delar av åskledarna. Nu i helgen, förmodligen på söndagsmorgonen, stals ytterligare fyra stuprör och en port på 1,80 gånger 1,20 meter över nedgången till källaren på kyrkans baksida, berättar kyrkvaktmästare Henrik Bjaaland.

Stöldvåg i kyrkor

Den senaste stölden upptäcktes i måndags eftermiddag och just nu verkar en stöldvåg pågå i östra Skaraborg. Kyrkan i Dimbo–Ottravad, utanför Tidaholm, har utsatts för liknande kopparstöld och inbrott har skett i Härja kyrka på Hökensås.

– Det är jättetråkigt och vi befarar att tjuvarna återvänder igen, säger Henrik Bjaaland.

Ersätts med plåt

Värdet på de stulna stuprören och porten till källaren är okänt, men alternativet är nu att ersätta dessa med plåtrör. Så det handlar lika mycket om estetiska som ekonomiska värden som gått till spillo.

– Tyvärr ser jag som enda alternativet att sätta upp nya stuprör av plåt, när de vackra med betydligt dyrare kopparrören stjäls.

Inget i övrigt verkar ha stulits i samband med de två nattliga visiterna vid kyrkan, utan koppar har varit det som förövarna varit ute efter.

I stort sett alla stuprör som går att ta loss från marken har stulits från kyrkan i Norra Fågelås.

– Natten mellan påskafton och påskdagen stals fem stuprör av koppar och delar av åskledarna. Nu i helgen, förmodligen på söndagsmorgonen, stals ytterligare fyra stuprör och en port på 1,80 gånger 1,20 meter över nedgången till källaren på kyrkans baksida, berättar kyrkvaktmästare Henrik Bjaaland.

Stöldvåg i kyrkor

Den senaste stölden upptäcktes i måndags eftermiddag och just nu verkar en stöldvåg pågå i östra Skaraborg. Kyrkan i Dimbo–Ottravad, utanför Tidaholm, har utsatts för liknande kopparstöld och inbrott har skett i Härja kyrka på Hökensås.

– Det är jättetråkigt och vi befarar att tjuvarna återvänder igen, säger Henrik Bjaaland.

Ersätts med plåt

Värdet på de stulna stuprören och porten till källaren är okänt, men alternativet är nu att ersätta dessa med plåtrör. Så det handlar lika mycket om estetiska som ekonomiska värden som gått till spillo.

– Tyvärr ser jag som enda alternativet att sätta upp nya stuprör av plåt, när de vackra med betydligt dyrare kopparrören stjäls.

Inget i övrigt verkar ha stulits i samband med de två nattliga visiterna vid kyrkan, utan koppar har varit det som förövarna varit ute efter.

  • Lars-Ola Carlén