09 maj 2014 06:00

23 jan 2015 15:43

Kossor tog sikte på frihet

Trots kyliga vindar lockade årets kosläpp mycket publik

Det var en mäktig syn när trehundra kor släpptes lös ute i det fria. Årets kosläpp på Almnäs lockade som vanligt en storpublik trots det kylslagna vädret.

Kosläpp är ett billigt nöje och ett väldigt uppskattat sådant. Enligt tradition radade publiken upp sig längs grusvägen på Almnäs för att ta del av årets skådespel.

Efter diverse avspärrningar och säkerhetsanordningar öppnades ladugårdsdörren för trehundra kor som dundrade ut i friheten. Utan någon regissör intog huvudrollsinnehavarna scenen med att hoppa, råma och brottas med sina kollegor. Något som fick publiken att fälla glättiga kommentarer och skratt.

– Kolla på dem, de är ju helt sjövilda, sa en röst i skaran.

Den isande vinden från Vättern och de tunga regnmolnen avskräckte inte folk från att komma till årets koföreställning. Förutom synen av vårystra kor kunde man klappa kalvar, leka i höbalar eller ta sig en runda med höskrindan. En och annan tog tillfället i akt och provsmakade mjölken med bullar som tilltugg.

– Jag tycker det verkar som om det är lika mycket folk här som vanligt, men tror att de kanske inte stannar så länge på grund av kylan, konstaterade Tina Jakobsson som är driftsledare för mjölkproduktionen på gården.

Kosläpp är ett billigt nöje och ett väldigt uppskattat sådant. Enligt tradition radade publiken upp sig längs grusvägen på Almnäs för att ta del av årets skådespel.

Efter diverse avspärrningar och säkerhetsanordningar öppnades ladugårdsdörren för trehundra kor som dundrade ut i friheten. Utan någon regissör intog huvudrollsinnehavarna scenen med att hoppa, råma och brottas med sina kollegor. Något som fick publiken att fälla glättiga kommentarer och skratt.

– Kolla på dem, de är ju helt sjövilda, sa en röst i skaran.

Den isande vinden från Vättern och de tunga regnmolnen avskräckte inte folk från att komma till årets koföreställning. Förutom synen av vårystra kor kunde man klappa kalvar, leka i höbalar eller ta sig en runda med höskrindan. En och annan tog tillfället i akt och provsmakade mjölken med bullar som tilltugg.

– Jag tycker det verkar som om det är lika mycket folk här som vanligt, men tror att de kanske inte stannar så länge på grund av kylan, konstaterade Tina Jakobsson som är driftsledare för mjölkproduktionen på gården.

  • Marita Sjöquist