26 maj 2014 13:45

23 jan 2015 15:44

Centern och SD störst i Fågelås

Drygt hälften av Hjoborna deltog i EU-valet. Sverigedemokraterna och Centern gick fram mest, särskilt i Fågelås, medan Moderaterna, Piratpartiet och Folkpartiet tillhör förlorarna.

Det skrevs historia när närmare 400 miljoner européer gick till valurnorna för att utse de 751 ledamöterna i Europaparlamentet. Sverige, som har 20 av platserna, var inget undantag där två nya partier tog sig in i parlamentet, Sverigedemokraterna och Feministiskt initiativ. Piratpartiet åkte ur och Miljöpartiet blev näst störst parti, större än det ledande regeringspartiet Moderaterna som blev valets stora förlorare.

Valdeltagandet ökade med fem procent till 48,9 procent i riket. Hjoborna var som vanligt flitigare än Medelsvensson och 53,8 procent röstade. 5,4 procent fler än i förra EU-valet.

Högervind i Hjo

Hjoborna stack även ut när det gäller hur man röstar jämfört med riket i övrigt. Det var snarare en högervind än vänstervind som svepte fram över Vätterkommunen. Feministiskt initiativ lyckades ”bara” komma upp till halva röstetalet mot riket, 2,8 procent i Hjo mot 5,3 procent i Sverige. Miljöpartiet fick ”bara” 11,1 procent i Hjo mot 15,3 procent i riket. Socialdemokraterna backade med 1,8 procent medan Vänstern ökade med 1,4 bland Hjoborna.

SD näst störst

Desto större framgångar hade Sverigedemokraterna som ökade med hela 8,3 procent i Hjo och blev lika stora som Miljöpartiet. I Fågelås skilde det bara två röster till Centern för att SD skulle bli största parti. I övriga fem valdistrikt, i Hjo och Korsberga, blev Socialdemokraterna största parti.

Moderaterna, Piratpartiet och Folkpartiet tappade i Hjo liksom i övriga riket. M gick tillbaka mest med 4,4 procent, PP med 4,3 och FP med 4,0.

Siffrorna är än så länge preliminära från valnatten och kan komma att korrigeras marginellt vid sluträkningen.

Det skrevs historia när närmare 400 miljoner européer gick till valurnorna för att utse de 751 ledamöterna i Europaparlamentet. Sverige, som har 20 av platserna, var inget undantag där två nya partier tog sig in i parlamentet, Sverigedemokraterna och Feministiskt initiativ. Piratpartiet åkte ur och Miljöpartiet blev näst störst parti, större än det ledande regeringspartiet Moderaterna som blev valets stora förlorare.

Valdeltagandet ökade med fem procent till 48,9 procent i riket. Hjoborna var som vanligt flitigare än Medelsvensson och 53,8 procent röstade. 5,4 procent fler än i förra EU-valet.

Högervind i Hjo

Hjoborna stack även ut när det gäller hur man röstar jämfört med riket i övrigt. Det var snarare en högervind än vänstervind som svepte fram över Vätterkommunen. Feministiskt initiativ lyckades ”bara” komma upp till halva röstetalet mot riket, 2,8 procent i Hjo mot 5,3 procent i Sverige. Miljöpartiet fick ”bara” 11,1 procent i Hjo mot 15,3 procent i riket. Socialdemokraterna backade med 1,8 procent medan Vänstern ökade med 1,4 bland Hjoborna.

SD näst störst

Desto större framgångar hade Sverigedemokraterna som ökade med hela 8,3 procent i Hjo och blev lika stora som Miljöpartiet. I Fågelås skilde det bara två röster till Centern för att SD skulle bli största parti. I övriga fem valdistrikt, i Hjo och Korsberga, blev Socialdemokraterna största parti.

Moderaterna, Piratpartiet och Folkpartiet tappade i Hjo liksom i övriga riket. M gick tillbaka mest med 4,4 procent, PP med 4,3 och FP med 4,0.

Siffrorna är än så länge preliminära från valnatten och kan komma att korrigeras marginellt vid sluträkningen.

  • Lars-Ola Carlén