28 jul 2014 06:00

23 jan 2015 15:47

"Kul med nöjda kunder"

Sommarlovsentreprenörerna i Hjo är i full gång med sina företag och HT har gjort nedslag hos några av dem.
”Karlssons soptunnor och sopkärl” har haft flyt i sommarvärmen när flugor och lukt från tunnor kan bli särskilt tydlig. Kevin Karlssons affärside är att hämta och göra rent soptunnor samt återlämna dem samma dag.

– Jag fick tipset om tunntvätt av en vän till familjen som kände till en liknande verksamhet i Örebro. På gården där vi bor i Mofalla finns utrymme för en sådan verksamhet och vi har dessutom en extremt bra hetvattentvätt, så förutsättningarna fanns. Jag byggde en liten ramp så att tunnorna skulle luta lite. Sedan åkte jag runt och lade lappar i brevlådorna med erbjudande om tvättningen och berättade också om det på facebook. Det blev genast napp, berättar Kevin med ett leende.

– Kunderna är från Hjo med omnejd och några från Tibro. Jag hämtar tunnorna med Epatraktor och släpkärra samma dag de tömts och märker dem med färgade bultband så att de återlämnas till rätt ägare.

– Tunnorna tvättas med näst intill kokande vatten och ett miljövänligt rengöringsmedel. Sen kollar jag dem, och om det behövs så får de en omgång till. Slutligen sprutar jag med ett medel som ger en frisk och god lukt, förklarar Kevin. Därefter levererar han tunnorna tillbaka till kunden samma dag. Som mest kan det röra sig om tjugo tunnor per dag.

– Då blir det långa arbetsdagar men jag tycker ju detta är kul och hittills har kunderna varit nöjda. Man får lära sig en hel del kontorsjobb också. Allt ska noga bokföras och jag åker sedan cykel eller moppe och lämnar fakturan i brevlådan. Jag håller på tills skolan början och kanske i lite mindre omfattning sedan också. Förtjänsten ska sparas till körkort och bil förklarar han.

Fler företagare

– Det här är roligt och har gett mig en egen erfarenhet, säger Jennifer Joki om sitt företag ”Nymålat”. Hon köper och målar om gamla möbler som sedan är till salu.

– Jag har också lagt till tjänsten att måla om kunders möbler. Oftast målar jag med kalkfärg, en gammaldags färg som användes mycket förr, men kunderna får förstås bestämma till sina egna möbler. De flesta vill ha vitt och det är min favoritfärg också, säger hon. Även Jennifer kan tänka sig att fortsätta med sitt företag efter sommaren.

Mikaela Rapp och Ida Elf har företaget ”Hjovåfflan” som finns i en bod vid Strömparterren. Där gräddar de belgiska våfflor och serverar med olika tillbehör.

– Smeten är hemmagjord, det är uppskattat. Populärast har varit våfflorna med grädde och jordgubbar. Vi kommer att fortsätta detta med att man kan beställa våfflor till kalas och liknande, berättar de.

Övriga sommarföretag i Hjo är ”Axelssons Garage och Förråds-Rensning”, ”Korsberga Bild och Foto” samt ”F#ck Cacer allservice”.

– Jag fick tipset om tunntvätt av en vän till familjen som kände till en liknande verksamhet i Örebro. På gården där vi bor i Mofalla finns utrymme för en sådan verksamhet och vi har dessutom en extremt bra hetvattentvätt, så förutsättningarna fanns. Jag byggde en liten ramp så att tunnorna skulle luta lite. Sedan åkte jag runt och lade lappar i brevlådorna med erbjudande om tvättningen och berättade också om det på facebook. Det blev genast napp, berättar Kevin med ett leende.

– Kunderna är från Hjo med omnejd och några från Tibro. Jag hämtar tunnorna med Epatraktor och släpkärra samma dag de tömts och märker dem med färgade bultband så att de återlämnas till rätt ägare.

– Tunnorna tvättas med näst intill kokande vatten och ett miljövänligt rengöringsmedel. Sen kollar jag dem, och om det behövs så får de en omgång till. Slutligen sprutar jag med ett medel som ger en frisk och god lukt, förklarar Kevin. Därefter levererar han tunnorna tillbaka till kunden samma dag. Som mest kan det röra sig om tjugo tunnor per dag.

– Då blir det långa arbetsdagar men jag tycker ju detta är kul och hittills har kunderna varit nöjda. Man får lära sig en hel del kontorsjobb också. Allt ska noga bokföras och jag åker sedan cykel eller moppe och lämnar fakturan i brevlådan. Jag håller på tills skolan början och kanske i lite mindre omfattning sedan också. Förtjänsten ska sparas till körkort och bil förklarar han.

Fler företagare

– Det här är roligt och har gett mig en egen erfarenhet, säger Jennifer Joki om sitt företag ”Nymålat”. Hon köper och målar om gamla möbler som sedan är till salu.

– Jag har också lagt till tjänsten att måla om kunders möbler. Oftast målar jag med kalkfärg, en gammaldags färg som användes mycket förr, men kunderna får förstås bestämma till sina egna möbler. De flesta vill ha vitt och det är min favoritfärg också, säger hon. Även Jennifer kan tänka sig att fortsätta med sitt företag efter sommaren.

Mikaela Rapp och Ida Elf har företaget ”Hjovåfflan” som finns i en bod vid Strömparterren. Där gräddar de belgiska våfflor och serverar med olika tillbehör.

– Smeten är hemmagjord, det är uppskattat. Populärast har varit våfflorna med grädde och jordgubbar. Vi kommer att fortsätta detta med att man kan beställa våfflor till kalas och liknande, berättar de.

Övriga sommarföretag i Hjo är ”Axelssons Garage och Förråds-Rensning”, ”Korsberga Bild och Foto” samt ”F#ck Cacer allservice”.

  • Gunvor Andersson