02 aug 2014 06:00

23 jan 2015 15:47

Blåfläckigt i skogen

Nu har blåbärstiden kommit och många ger sig ut för att plocka av de nyttiga godsakerna. Två som gillar att vara ute i skog och mark och plocka bär är Supanid Sikaeo och Sirijit Anurith som bor i Hjo.

– Bären är jättefina men fördelningen är ojämn. På en del ställen finns det rikligt men på andra ställen inga alls, berättar Supanid. som bott i här i sju år och Sirijit som bott i Hjo i tre år.

– I Thailand, som vi kommer ifrån, finns inga bär att plocka som här. Vi tycker det är både mysigt och roligt att gå ut i skogen på fritiden och plocka blåbär och lingon säger Supanid som arbetar på en av restaurangerna i Hjo och Sirijit som studerar.

– Vi har nära till skogen och inga farliga djur finns där heller så det blir en hel del tid ute i det fria. Myggor och flugor är bara småsaker som vi håller efter med myggspray, förklarar de med ett skratt.

Nytta och nöje

– Trots att det är sämre tillgång på blåbär än förra året så tycker jag ändå att det är ganska bra, och de vi plockat hittills har varit stora och fina säger Sirijit.

– Jag fryser in en del, och det blir många blåbärspajer och sylt till pannkakor, av bären. Det tycker barnen om, berättar Supanid.

Trots att allemansrätten gör att alla skulle kunna plocka i skogens skafferi så är det mycket bär som hänger kvar runt om i skogarna när frosten kommer.

– Det är synd tycker vi och eftersom vi gillar att vara i skogen och plocka bär så plockar vi en del till vänner och bekanta också, Det är något att njuta av när vintern kommer. Men den är också vacker och rolig, någon snö fanns ju inte i vårt barndomsland.

– Bären är jättefina men fördelningen är ojämn. På en del ställen finns det rikligt men på andra ställen inga alls, berättar Supanid. som bott i här i sju år och Sirijit som bott i Hjo i tre år.

– I Thailand, som vi kommer ifrån, finns inga bär att plocka som här. Vi tycker det är både mysigt och roligt att gå ut i skogen på fritiden och plocka blåbär och lingon säger Supanid som arbetar på en av restaurangerna i Hjo och Sirijit som studerar.

– Vi har nära till skogen och inga farliga djur finns där heller så det blir en hel del tid ute i det fria. Myggor och flugor är bara småsaker som vi håller efter med myggspray, förklarar de med ett skratt.

Nytta och nöje

– Trots att det är sämre tillgång på blåbär än förra året så tycker jag ändå att det är ganska bra, och de vi plockat hittills har varit stora och fina säger Sirijit.

– Jag fryser in en del, och det blir många blåbärspajer och sylt till pannkakor, av bären. Det tycker barnen om, berättar Supanid.

Trots att allemansrätten gör att alla skulle kunna plocka i skogens skafferi så är det mycket bär som hänger kvar runt om i skogarna när frosten kommer.

– Det är synd tycker vi och eftersom vi gillar att vara i skogen och plocka bär så plockar vi en del till vänner och bekanta också, Det är något att njuta av när vintern kommer. Men den är också vacker och rolig, någon snö fanns ju inte i vårt barndomsland.

  • Gunvor Andersson

SLU:s blåbärsprognos

Norrland har bra tillgång på blåbär – 85–90 procent blåbär jämfört med ett normalår.

Götaland och Svealand har sämre tillgång på blåbär – drygt 70 procent blåbär jämfört med ett normalår.

Prognosen bygger på en jämförelse med perioden 2003–2013.

Varför blir det då sämre tillgång på blåbär i år än till exempel förra året? Enligt SLU beror det i Götaland delvis på att blåbärsriset fortfarande lider av skadorna från den kalla vintern 2013. I delar av landet kan det också bero på att våren var varm, vilket gjorde att blåbärsriset blommade tidigare än vanligt och därför frös när det sedan blev nattfrost.