05 aug 2014 06:00

23 jan 2015 15:48

Torget blev helgens biosalong

Hellströmstema när utomhusbion visades

– Då ska vi be att få släkt i salongen, sa Magdalena Wirén Pettersson från Hjo Filmstudio i samma stund som kyrkklockan slog 22.00, och när gatubelysningen kring Stora torget slocknade inleddes årets utomhusbio, Känn ingen sorg, med hundratals besökare i publiken.

Torget började fyllas av solstolar, popkornpåsar och medtagna plädar redan timman innan visningen av årets utomhusbio. Men med tanke på att Hjo Filmstudio har uppskattat tidigare års besöksantal till runt 700, 800, så gäller det att vara ute i tid och få en bra plats.

Det kunde dock alla få. Torget rymde gott och väl alla som under lördagskvällen ville se den svenska musikfilmen ”Känn ingen sorg” från 2013, baserad på historier och karaktärer från artisten och låtskrivaren Håkan Hellströms texter och musik.

Publiken fick från torget i Hjo följa med på en resa i Göteborg där karaktärer spelade av bland annat Adan Lundgren, Tomas von Brömssen, Reine Brynolfsson och Josefin Neldén skapade historien. Även Håkan Hellström själv var med på ett hörn.

För att komma i riktig stämning kunde man så klart förse sig med både godis, dricka och den klassiska bioföljeslagaren, popcornen inför visningen.

Rolig tradition

Direkt från ”gotte-kön” kom familjen Ekblom, några av flera hundra som var laddade för en helkväll.

– Vi har det som en tradition att gå ner och titta varje år. Det är roligt både för oss och för barnen, och den här filmen har vi inte sett tidigare, säger Lisa Ekblom.

Hjo Filmstudio, som för övrigt firar 30 år i år, hade som vanligt vädergudarna på sin sida. Med undantag för några enstaka droppar under filmvisningen väntade de riktiga störtskurarna med att komma till strax efter midnatt. Då var filmen precis slut och besökarna skyndade hemåt till de sista av Hellströms-tonerna som ljöd kring torget.

Torget började fyllas av solstolar, popkornpåsar och medtagna plädar redan timman innan visningen av årets utomhusbio. Men med tanke på att Hjo Filmstudio har uppskattat tidigare års besöksantal till runt 700, 800, så gäller det att vara ute i tid och få en bra plats.

Det kunde dock alla få. Torget rymde gott och väl alla som under lördagskvällen ville se den svenska musikfilmen ”Känn ingen sorg” från 2013, baserad på historier och karaktärer från artisten och låtskrivaren Håkan Hellströms texter och musik.

Publiken fick från torget i Hjo följa med på en resa i Göteborg där karaktärer spelade av bland annat Adan Lundgren, Tomas von Brömssen, Reine Brynolfsson och Josefin Neldén skapade historien. Även Håkan Hellström själv var med på ett hörn.

För att komma i riktig stämning kunde man så klart förse sig med både godis, dricka och den klassiska bioföljeslagaren, popcornen inför visningen.

Rolig tradition

Direkt från ”gotte-kön” kom familjen Ekblom, några av flera hundra som var laddade för en helkväll.

– Vi har det som en tradition att gå ner och titta varje år. Det är roligt både för oss och för barnen, och den här filmen har vi inte sett tidigare, säger Lisa Ekblom.

Hjo Filmstudio, som för övrigt firar 30 år i år, hade som vanligt vädergudarna på sin sida. Med undantag för några enstaka droppar under filmvisningen väntade de riktiga störtskurarna med att komma till strax efter midnatt. Då var filmen precis slut och besökarna skyndade hemåt till de sista av Hellströms-tonerna som ljöd kring torget.

  • Malin Ingsten