14 sep 2014 16:18

23 jan 2015 15:50

Hjoborna gick till val

REKORD: Full rusch i vallokalerna under söndagen

Hjoborna tog tillfället i akt att säga sitt i valet till kommun, landsting och riksdag.
Redan på förhand konstaterades det att förtidsröstningen slagit rekord i Hjo, men ändå var det periodvis långa köer till vallokalerna.

I söndags var det många som tog sig till vallokalerna för att rösta i valet. Även om många fortfarande röstar traditionsenligt på söndag så finns det en klar trend i att förtidsrösta. I valet år 2010 förtidsröstade totalt 1456 Hjobor, vilket kan jämföras med detta val då över 1700 hade förtidsröstat framtill i torsdags förmiddag. Det här märktes också i det tidigare EU-valet i våras då det var 2095 Hjobor som röstade i förtid.

Sex vallokaler

I Hjo fanns det totalt sex vallokaler. Fyra stycken av dessa fanns tillhanda i Hjo stadskärna och de andra två var Gate och Korsberga. Vallokalerna öppnade sina portar klockan åtta och stängdes tolv timmar senare och under dagen var det full rusch.

För Gudrun Bro Davidsson, som röstade i Guldkrokshallens vallokal, var det enkelt att ta ställning.

– I år har det varit lätt att ta beslutet. Jag har inte tvekat överhuvudtaget, säger hon.

SVT-enkät

I Guldkroksskolans vallokal gjordes även en undersökning av Sveriges Television. Resultatet av enkäten presenterades sedan under SVT:s valvaka.

När vallokalerna stängdes på söndagskvällen räknades rösterna. Först räknades rösterna till riksdagsvalet, sedan till kommunfullmäktige och därefter till landstinget. Resultatet av rösträkningen överlämnades sedan till valnämnden som senare meddelade det preliminära valresultatet.

I söndags var det många som tog sig till vallokalerna för att rösta i valet. Även om många fortfarande röstar traditionsenligt på söndag så finns det en klar trend i att förtidsrösta. I valet år 2010 förtidsröstade totalt 1456 Hjobor, vilket kan jämföras med detta val då över 1700 hade förtidsröstat framtill i torsdags förmiddag. Det här märktes också i det tidigare EU-valet i våras då det var 2095 Hjobor som röstade i förtid.

Sex vallokaler

I Hjo fanns det totalt sex vallokaler. Fyra stycken av dessa fanns tillhanda i Hjo stadskärna och de andra två var Gate och Korsberga. Vallokalerna öppnade sina portar klockan åtta och stängdes tolv timmar senare och under dagen var det full rusch.

För Gudrun Bro Davidsson, som röstade i Guldkrokshallens vallokal, var det enkelt att ta ställning.

– I år har det varit lätt att ta beslutet. Jag har inte tvekat överhuvudtaget, säger hon.

SVT-enkät

I Guldkroksskolans vallokal gjordes även en undersökning av Sveriges Television. Resultatet av enkäten presenterades sedan under SVT:s valvaka.

När vallokalerna stängdes på söndagskvällen räknades rösterna. Först räknades rösterna till riksdagsvalet, sedan till kommunfullmäktige och därefter till landstinget. Resultatet av rösträkningen överlämnades sedan till valnämnden som senare meddelade det preliminära valresultatet.

  • Ludwvig Billengren