15 sep 2014 12:21

23 jan 2015 15:50

Tappar mandat trots medvind på riksplanet

Socialdemokraterna är besvikna efter valet i Hjo. Trots regeringsskiftet är resultatet i Hjo långt ifrån de 14 mandat partiet förutsatt sig att ta. Ett tapp med ett till nio mandat betyder att S inte längre är störst i kommunen.

– Jag är oerhört besviken. Även om inte valet är färdigräknat än så kan man inte vara annat. Så mycket som vi har satsat i år har inte Socialdemokraterna satsat i något val tidigare. Så mycket folk som har varit engagerade och lagt ned många ideella timmar i valstugan. Så många osäkra väljare som vi har pratat med trodde vi verkligen på en framgång. Magkänslan sa något annat, så jag kan inte förklara varför, utan det måste vi sätta oss ned och analysera, säger Pierre-Robert Rydén, partiets förstanamn och kommunalrådskandidat.

Tappade lokalt

Socialdemokraterna fick 27,6 procent av rösterna i kommunvalet, en minskning med 2,7 procent jämfört med förra valet. Detta samtidigt som partiet fick 31,1 procent av Hjobornas röster i riksdagsvalet. Moderaterna med Catrin Hulmarker i spetsen har gjort det omvända resultatet. Ökat rejält lokalt jämfört med tappet på riks.

– Det har fått mig att fundera på om det är det mig det beror på, rannsakar sig Pierre-Robert Rydén.

Hoppas på onsdag

Inför valet hade Socialdemokraterna satt som mål att ta 14 mandat. Fyra mer än i dag. Resultatet blev ett tapp med ett mandat och att Moderaterna gick om som största parti i Hjo.

– Vi är otroligt glada att vi får en ny regering, det har vi jobbat för. Men vi är långt ifrån nöjda lokalt och en bra bit från målet på 14 mandat, summerar Rydén.

Samtidigt vill han inte se slaget förlorat ännu. Partiet står i tur att ta nästa mandat och därför ställer han hoppet till onsdagsräkningen, som kan ge tillbaka det förlorade mandatet.

– Det kan förändras. Så skedde förra valet och de borgerliga har ingen stark majoritet med bara ett mandat.

– Jag är oerhört besviken. Även om inte valet är färdigräknat än så kan man inte vara annat. Så mycket som vi har satsat i år har inte Socialdemokraterna satsat i något val tidigare. Så mycket folk som har varit engagerade och lagt ned många ideella timmar i valstugan. Så många osäkra väljare som vi har pratat med trodde vi verkligen på en framgång. Magkänslan sa något annat, så jag kan inte förklara varför, utan det måste vi sätta oss ned och analysera, säger Pierre-Robert Rydén, partiets förstanamn och kommunalrådskandidat.

Tappade lokalt

Socialdemokraterna fick 27,6 procent av rösterna i kommunvalet, en minskning med 2,7 procent jämfört med förra valet. Detta samtidigt som partiet fick 31,1 procent av Hjobornas röster i riksdagsvalet. Moderaterna med Catrin Hulmarker i spetsen har gjort det omvända resultatet. Ökat rejält lokalt jämfört med tappet på riks.

– Det har fått mig att fundera på om det är det mig det beror på, rannsakar sig Pierre-Robert Rydén.

Hoppas på onsdag

Inför valet hade Socialdemokraterna satt som mål att ta 14 mandat. Fyra mer än i dag. Resultatet blev ett tapp med ett mandat och att Moderaterna gick om som största parti i Hjo.

– Vi är otroligt glada att vi får en ny regering, det har vi jobbat för. Men vi är långt ifrån nöjda lokalt och en bra bit från målet på 14 mandat, summerar Rydén.

Samtidigt vill han inte se slaget förlorat ännu. Partiet står i tur att ta nästa mandat och därför ställer han hoppet till onsdagsräkningen, som kan ge tillbaka det förlorade mandatet.

– Det kan förändras. Så skedde förra valet och de borgerliga har ingen stark majoritet med bara ett mandat.

  • Lars-Ola Carlén