06 nov 2014 11:47

23 jan 2015 15:53

Lär sig svensk matglädje

GEMENSKAP: Integreras genom kokkonsten

Köttbullar, äppelkräm, kallopps. Eller prinsesstårta, lussekatter och olika pajer. Under torsdagskvällarna inspirerar och lär Ingela Gyllspång ut svensk husmanskost som ett integrationsprojekt.

Genom sitt engagemang i Pingstkyrkan har Ingela Gyllspång lärt känna många som kommit till Sverige från andra länder. Sedan ett år tillbaka anordnar hon därför matlagningskurser – träffar där olika kulturer möts för att lära sig mer om den svenska typiskt basmaten och husmanskosten.

– Många gånger har det varit så att deltagarna har barn som lärt känna vissa maträtter i skolan och sedan önskar liknande rätter hemma. Därför startade vi under förgående höst en matlagningscirkel där nio svenskfödda och nio utlandsfödda fick träffas och tillsammans, parvis, tillagar mat eller bakar tillsammans.

Bullbak på schemat

De lånar via kommunen skolans hemkunskapslokaler under tio veckor och lagar mat och gör bakverk utifrån olika recept. De recepten får de deltagande sedan spara i en pärm och ha hemma.

– Det är lite som grunderna i ämnet hemkunskap, förutom matlagning ingår också hygienhantering, dukning och tradition och seder som ligger i den svenska matkulturen.

– Till exempel pratade jag förgående vecka om att om man bjuder hem någon på kvällen, så är det inte ovanligt att det är lite lättare mat, till exempel kan en paj kan passa bra, säger Ingela.

Vid det här tillfället stod bullbak på schemat.

– Nästan överallt i världen där en svensk varit under en tid har man på plats lärt sig att baka bullar, berättar Ingela innan hon går igenom ingredienserna.

Språklära

Stämningen bland deltagarna i matlagningskursen är varm och öppen. Förutom själva matlagningen är detta också ett tillfälle för språklära - åt båda håll.

Martin Roseberg och Ulrika Sjöberg är vid detta tillfälle indelad i grupp med Carmen Siema, och undertiden de väntar på att bulldegen ska jäsa passar Carmen på att lära dem några spanska ord som Ulrika antecknar och övar på.

– Vi lär oss verkligen av varandra. Dessa träffar ger också en möjlighet till vidare kontakt i andra sammanhang, säger Martin Roseberg.

Framöver planeras också att ett par gästbesökare kommer till träffarna. Förgående termin hade man en lammuppfödare och en konditor på besök som grillade kött respektive gjorde prinsesstårta.

– Att göra tårta och lassange har varit önskemål som jag snappat upp och som vi ska göra här framöver, säger Ingela.

Avslutningsvis kommer gruppen göra julgodis och ha avslutning i Pingstkyrkan där bland annat knäck och lussekatter ska bjudas.

Genom sitt engagemang i Pingstkyrkan har Ingela Gyllspång lärt känna många som kommit till Sverige från andra länder. Sedan ett år tillbaka anordnar hon därför matlagningskurser – träffar där olika kulturer möts för att lära sig mer om den svenska typiskt basmaten och husmanskosten.

– Många gånger har det varit så att deltagarna har barn som lärt känna vissa maträtter i skolan och sedan önskar liknande rätter hemma. Därför startade vi under förgående höst en matlagningscirkel där nio svenskfödda och nio utlandsfödda fick träffas och tillsammans, parvis, tillagar mat eller bakar tillsammans.

Bullbak på schemat

De lånar via kommunen skolans hemkunskapslokaler under tio veckor och lagar mat och gör bakverk utifrån olika recept. De recepten får de deltagande sedan spara i en pärm och ha hemma.

– Det är lite som grunderna i ämnet hemkunskap, förutom matlagning ingår också hygienhantering, dukning och tradition och seder som ligger i den svenska matkulturen.

– Till exempel pratade jag förgående vecka om att om man bjuder hem någon på kvällen, så är det inte ovanligt att det är lite lättare mat, till exempel kan en paj kan passa bra, säger Ingela.

Vid det här tillfället stod bullbak på schemat.

– Nästan överallt i världen där en svensk varit under en tid har man på plats lärt sig att baka bullar, berättar Ingela innan hon går igenom ingredienserna.

Språklära

Stämningen bland deltagarna i matlagningskursen är varm och öppen. Förutom själva matlagningen är detta också ett tillfälle för språklära - åt båda håll.

Martin Roseberg och Ulrika Sjöberg är vid detta tillfälle indelad i grupp med Carmen Siema, och undertiden de väntar på att bulldegen ska jäsa passar Carmen på att lära dem några spanska ord som Ulrika antecknar och övar på.

– Vi lär oss verkligen av varandra. Dessa träffar ger också en möjlighet till vidare kontakt i andra sammanhang, säger Martin Roseberg.

Framöver planeras också att ett par gästbesökare kommer till träffarna. Förgående termin hade man en lammuppfödare och en konditor på besök som grillade kött respektive gjorde prinsesstårta.

– Att göra tårta och lassange har varit önskemål som jag snappat upp och som vi ska göra här framöver, säger Ingela.

Avslutningsvis kommer gruppen göra julgodis och ha avslutning i Pingstkyrkan där bland annat knäck och lussekatter ska bjudas.

  • Malin Ingsten